Ce efecte va avea războiul din Ucraina asupra comerțului cu lemn

foto ilustrativ pexels/ fotograf Clem Onojeghuo
foto ilustrativ pexels/ fotograf Clem Onojeghuo

Războiul din Ucraina are implicații pe termen scurt pentru comerțul lemn și produse din lemn. 

Și comerțul cu Ucraina are de suferit considerabil în urma impunerii legii marțiale în Ucraina și a interdicției părăsirii teritoriului de către bărbați. Cea mai mare provocare pentru producătorii ucrainieni din vestul Ucrainei est transportul către Europa dat fiind faptul ca șoferii de camion nu au voie să părăsească Ucraina iar, în orizontul de timp apropiat, nu se întrevăd schimbări in acest sens, scrie lemn.fordaq.com

De cealaltă parte, exporturile de lemn si produse de lemn din Rusia nu au suferit nici un fel de sancționări, principalele dificultăți ale exportatorilor de lemn sunt legate de plăți și transport.

Băncile care sunt acum sancționate și vor fi excluse din SWIFT  (Sberbank, VTB, Otkritie, Sovkombank, Promsvyazbank, Novikombank) reprezintă aproximativ jumătate din sistemul bancar rus. Dat fiind faptul ca mulți exportatori folosesc aceste bănci, vor trebui să găsească alte canale pentru a primi valute străine. Alte bănci care operează în Rusia, inclusiv filiale ale băncilor europene, continuă să funcționeze în mod normal. Aceasta înseamnă, de asemenea, că exportatorii ruși care nu sunt sancționați pot primi plăți în euro/USD, scrie lemn.fordaq.com. 

Și exporturile din Belarus vor fi sancționate conform unui anunț făcut de Comisia UE, însă marile grupuri din industria lemnului care operează în Rusia și Belarus nu au anunțat încă măsuri.

Comerțul dintre China și Rusia ar trebui să fie mai puțin afectat. Legăturile rutiere și feroviare către China funcționează normal. Incertitudinea de plată este principala problemă în acest moment. Legătura de plată în RMB chinez - rus este încă în curs de dezvoltare, iar partenerii comerciali încearcă să înțeleagă dacă ar putea folosi acest canal  de plăți.

În  România, ca și implicațiile  directe  și  imediate enumerăm:

- Afectarea  importurilor de cherestea de rășinoase din Ucraina, importuri  relevante cantitativ.

- Afectarea  importurilor  de placaje  din  Rusia,  segment  de piață  pe care importurile  contează.

- Există  importuri  mai  puțin importante  ca  pondere  în piață  pe  multe alte  segmente:  cherestea  de  rășinoase  din Rusia, lambriuri, peleți,  MDF, PAL, cherestea  de fag  din Ucraina, ambalaje.

- Fabrica  Egger  din  Rădăuți  ar  putea  fi între  operatorii  economici  afectați  direct. 

- Afectarea exporturilor  de mobilă  către  Rusia,  deși  nu  au  pondere  semnificativă în exporturile  industriei  mobilei  din România,  va  avea  impact  major  pentru  operatorii  economici  focusați  pe  această piață, cum  sunt  grupurile  Simex  și  Mobex.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel