EXCLUSIV  Ce este abuzul narcisic și cum îl recunoști. Radu Leca: Să te ferească bunul Dumnezeu să-i fii partener! / video

Ramona Dumitru și Radu Leca, o nouă ediție de Ultrapsihologie
Ramona Dumitru și Radu Leca, o nouă ediție de Ultrapsihologie

Ramona Dumitru și Radu Leca au vorbit, în emisiunea „Ultrapsihologie", difuzată pe DCNews și DCNews TV, despre abuzul narcisic.

Psihologul Radu Leca a explicat, în exclusivitate pentru DC News, ce înseamnă noțiunea de narcisic și cum recunoști o astfel de persoană. 

„Prin prisma noțiunii de abuz, acesta se realizează de către narcisic în câmp informațional și emoțional continuu, respectiv abuzul narcisic nu durează o perioadă, după care se termină. Nu! El durează din prima secundă de când ai intrat în contact cu narcisicul și ai devenit victima lui preferată, până în ultima secundă când te va abandona, dacă te va abandona vreodată.”, a spus Radu Leca. 

„Cum ajungi să devii victima narcisicului?”, a întrebat Ramona Dumitru. 

„Aici avem de-a face cu un conținut extrem de clar: prin căsătorie, prin trai alături de el în interiorul familiei, că poate să-ți fie mamă, tată, frate mai mare, soră mai mare, frate mai mic, soră mai mică.

Dar cel mai important este modul în care acesta interacționează cu tine și ce anume te face să simți fiindcă narcisicul nu se iubește doar pe sine. Când spunem narcisic, noi ne referim la acea imagine a populației în care oamenii din masele populare văd o persoană care se uită în propria reflexie și spune: „Vai cât de frumos sunt!” Nu! Nu e vorba despre o asemenea persoană. Avem de-a face cu un om extrem de bine ancorat în realitatea personală, un om care face rău ca să trăiască bine și foarte bine cu el însuși și în clipa în care începe să aibă o relație cu tine, tu reprezinți cea mai importantă sursă de fericire pentru el, făcându-ți ție rău. 

Se merge pe următoarele idei: atât timp cât te manipulează și te controlează emoțional, adevărat, narcisicul abuzează de puterea sa pentru a controla și manipula emoțiile și toate acțiunile celor din jur. De ce se întâmplă acest fapt? Fiindcă vrea, fiindcă i se permite, fiindcă îi place, fiindcă știe ce să spună și cum să spună ca tu să ieși, în mod real, cel mai slab pregătit din curtea unei școli.", a spus Radu Leca. 

„Să te ferească bunul Dumnezeu să-i fii partener!"

„Să te ferească bunul Dumnezeu să-i fii partener! El te va îndoctrina cu elementele de tip suficient care spun în felul următor: „Nu ești îndeajuns de bun. Nu vei fi niciodată îndeajuns de bun. Tot ce ai făcut, ai făcut datorită mie. nu poți gândi singur fără mine. Eu sunt lumina, aerul și universul tău și lumina ochilor tăi. Fără mine, tu reprezinți nimic. Ești nimic!”

Există un comportament disprețuitor pe care acesta îl arată celor din jur? Da! În mod special noțiunii de autoritate. În momentul în care acesta intră în contact cu autoritatea, el va fi extrem de disprețuitor dacă nu va avea ce să piardă. Dacă va avea ce să piardă va fi că un cățeluș o perioadă.

De ce se întâmplă aceste elemente? Fiindcă el se îmbată cu o noțiune pe care medicii români o cunosc foarte bine, aceea care se numește putere. Beția puterii îl conduce pe narcisicul nostru în faza în care spune în felul următor: Ce caut eu? Atenție! Din partea cui? Din  partea tuturor. De ce? Fiindcă simt că am nevoie, eu doar pentru asta trăiesc."

Dacă nouă, celor obișnuiți, ne trebuie un strop de dopamină ca să funcționăm, lui îi trebuie cisterne de dopamină care vin dintr-o noțiune foarte simplă: aceea de a face rău și doar rău.", a spus Radu Leca la emisiunea „Ultrapsihologie", difuzată pe DCNews și DCNews TV.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel