Ce este acneea inversă și cum te afectează

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

De la durere fizică până la implicații emoționale, problemele pielii afectează sănătatea și calitatea vieții multor femei. Printre acestea, se numără această afecțiune care, în loc să apară pe față, apare în zona axilelor și cea inghinală. 

Dacă te-ai confruntat cu acneea, probabil că ești familiarizată cu acneea care apare pe față în cele mai nepotrivite momente. Dar ai auzit vreodată de acnee inversă? 

Acneea inversă este o realitate care, deși adesea mai puțin discutată decât acneea convențională, merită o atenție specială datorită influenței sale asupra calității vieții multor femei. 

Hidradenita supurativă (acnee inversă) este o afecțiune cutanată dureroasă și cronică despre care ne vorbește Dr. Adrián Alegre, dermatolog și membru al Grupului Spaniol de Dermatologie Estetică și Terapeutică (GEDET). În comparație cu acneea obișnuită care afectează fața, acneea inversă este o problemă distinctă și adesea subevaluată.

Una dintre principalele diferențe între acneea inversă și acneea cu care suntem obișnuiți este locul în care apare. "Această boală de piele apare în zone unde avem un tip de glande numite apocrine", explică dermatologul. "În special în zona axilelor, în zona inghinală sau în zona intergluteală. Cu toate acestea, uneori o putem detecta și în zona gâtului sau în zona submamară", afirmă medicul.

Care sunt cauzele apariției acneei inverse?

În ciuda progreselor în înțelegerea acestei afecțiuni, cauzele exacte ale acneei inverse nu sunt încă pe deplin înțelese. Conform medicului Alegre, cel mai probabil cauzele acestei afecțiuni sunt determinate de mai mulți factori, între care se numără predispoziția genetică sau consumul de tutun, fiind unul dintre principalele cauze ale apariției acestor protuberanțe.

"De obicei, există cauze multifactoriale. De obicei acest tip de acnee apare din cauze ereditare, din cauza factorului genetic, așa că este mai frecvent la persoanele cu antecedente familiale", explică dermatologul. "De asemenea, se cunoaște o legătură semnificativă cu fumatul, fiind una dintre cauzele principale ale apariției acneei inverse. În plus, există și câteva cauze mai rare, cum ar fi dieta."

Care sunt principalele simptome ale acneei inverse?

Conform medicului Alegre, această afecțiune cutanată se manifestă prin apariția de umflături roșii, inflamație, chisturi cu dureri intense. "Simptomele tipice includ apariția de furuncule sau coșuri care se infectează ulterior și duc la apariția de abcese și chisturi, precum și fistule care apar în zonele menționate", explică expertul.

Dermatologul subliniază că această boală este extrem supărătoare pentru pacienți: "De multe ori, îi împiedică să stea în poziție normală fără a simți disconfort.", explică Dr. Alegre, adăugând că atunci când aceste leziuni se deschid și se drenează, sunt incomode, jenante și deranjante.

Acneea inversă poate, de asemenea, să lase cicatrici profunde și decolorate pe piele, ceea ce afectează încrederea de sine a persoanelor care suferă de această afecțiune. În plus față de complexul creat de aceste umflături, acestea pot experimenta dureri semnificative.

Cum poate fi tratată eficient?

Dr. Alegre subliniază că tratamentul pentru acneea inversă este complicat și necesită adesea o combinație de tratament cu antibiotice și drenarea leziunilor care apar cu abcese, care "adesea se fac ghidate de ecografie".

În plus, expertul în dermatologie dezvăluie că se introduc noi metode în căutarea unor tratamente mai rapide și mai eficiente pentru acneea inversă. "În mod tot mai frecvent, se apelează la antiinflamatoare sistemice, cum ar fi noile medicamente biologice, care acționează asupra inflamației responsabile de acnee inversă", potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel