Ce este anxietatea financiară, fenomenul tot mai vizibil înainte de Paște. Psihologul Yolanda Crețescu: Banii pot deveni un dușman în viața noastră

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol ce este anxietatea financiară și cum se manifestă. 

Există oameni mereu îngrijorați în privința banilor. Problema este că dacă nu reușim să ne controlăm aceste îngrijorări putem ajunge foarte ușor la o anxietate financiară, mai ales acum în preajma sărbătorilor de Paște. Psihologul Yolanda Crețescu a explicat ce este anxietatea financiară și cum se manifestă. 

"Anxietatea este acea formă de stres, un nivel ridicat de stres legat de bani și nu doar de absența banilor, ci orice decizie legată de bani. Ea vine dintr-un istoric familial, poate un mediu nefavorabil, insecuritate financiară, un model din familie care cumva a afectat raportul în familie. Lipsa unei educații financiare poate fi un motiv. Este foarte important să știm că de la vârste mici ar trebui să dăm copiilor ocazia să înțeleagă raportul dintre resursa materială și beneficiul pe care îl primim, și cel mai important lucru - rolul pe care îl dăm banilor. Banii sunt ceva ce ne asigură resurse și nu sunt o formă de satisfacție, nu sunt o formă de a umple alte goluri din viața noastră, de aceea aceste experiențe emoționale pot crea predicția unei crize financiare", a spus Yolanda Crețescu la Antena 3 CNN.

Cum ameliorăm simptomele anxietății financiare

Totodată, psihologul a explicat și cum ameliorăm simptomele anxietății financiare.

"Focusul ar trebui să fie pe însuși rolul sărbătorilor care este mai aproape de spiritual decât acela de a ne oferi plăcere bucurie nouă și celor apropiați prin generozitate materială. Din nefericire, fugim de multe ori de noi și umplem acest gol cu lucruri materiale. O educație financiară bună, o previzionare și un calendar din timp a lucrurilor de care avem nevoie, diferențierea dintre ceea ce ne place și ceea ce ne este cu adevărat necesar, poate să ne ducă la o așezare mai sănătoasă a banilor în viața noastră", a mai spus Yolanda Crețescu.

Diferența dintre zgârcenie și anxietatea financiară

Întrebată dacă poate fi confundată zgârcenia cu anxietatea financiară, aceasta a spus: "E nevoie să facem diferență între a fi econom, între a fi zgârcit, în a te pune pe tine în slujba banilor și a crede că este mai important să îi deții decât să îi pui în mișcare pentru a-ți putea să îți creezi o calitate a vieții și patologia legată de bani.

Sunt persoane care se duc în această direcție, în patologia raportului cu banii și asta ne produce de cele mai multe ori și somatizări sau tulburări de somn, sau tulburări în sfera comportamentelor sociale pentru că se întâmplă uneori ca chiar și nevoile de bază să fie amânate pentru tine sau pentru familia ta din acest considerent, când vrei să cumperi un tort la ziua copilului, acel raport între produsul primit și banii pe care îi dai să ți se pară inechitabil și atunci banii pot deveni un dușman în viața noastră".

Semnalul care ne arată că ar trebui să ne adresăm unui specialist

Cât despre semnele care ne arată că ar trebui să apelăm la un specialist: "Cel mai important indicator este comparația cu celălalt. Dacă viața mea este foarte diferită de cea a colegilor mei, a rudelor mele, a membrilor familiei, și dacă primesc de la foarte mulți oameni această critică, că am o relație nesănătoasă cu banii, atunci este momentul să te duci la un specialist".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel