EXCLUSIV  Ce este autopsia psihologică și de ce este importantă interacțiunea socială în rândul copiilor. Zamfir (psiholog): Este de ajuns să bifăm cinci dintre ele și deja putem pune diagnosticul de autism

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Marius Zamfir, psiholog clinician, a vorbit la ”Părinți Prezenți” despre modul în care se pune diagnosticul de autism. 

Marius Zamfir, psiholog clinician, specialist microbiomul uman, a explicat, în exclusivitate în emisiunea ”Părinți Prezenți”, cum se poate pune diagnosticul de tulburare de spectru autist, dar și ce este autopsia psihologică.

”Urmărim cam 15 comportamente la copilul respectiv, este de ajuns să bifăm cinci dintre ele și deja putem pune diagnosticul de tulburare de spectru autist. În acest moment nu există niciun instrument medical prin care putem confirma acest diagnostic.

Nu avem niciun tip de analiză, de tip RMN, electroencefalogramă, analiză genetică, ce poate la finalul ei să poată concluziona Copilul acesta are autism pentru că așa a ieșit din analiza respectivă.

Vedem că diagnosticul doar pe observației clinice și a înregistrării umor comportamente”,a declarat Marius Zamfir, psiholog clinician, specialist microbiomul uman, în cadrul emisiunii Părinți Prezenți de la DC News și Părinți și Pitici.

Autopsia psihologică, ”instrumentul” de diagnosticare a autismului

Cu o experiență de două decenii, psihologul a subliniat că i-a fost foarte greu să accepte faptul că autismul este o boală înnăscută. ”Am avut o cazuistică clinică foarte mare, doar în ultimii cinci ani am evaluat peste 1.000 de copii, nou diagnosticați cu această tulburare. În aproape 90% dintre cazuri, copilul, până într-un anumit moment, a părut că a avut o evoluție bună, aproape normală. Dintr-un anumit moment, și acolo pot fi mai mulți trigger-i, copilul a început să piardă din abilități sau să stagneze. 

Atunci m-a ajutat foarte mult un instrument pe care l-am învățat în Institutul de Psihologie Judiciară - autopsie psihologică. Efectiv să face o disecare și să intrăm în interiorul acestui autist.

Din punctul de vedere al afectării, sunt două mari arii afectate în autism. Prima și cea mai afectată este aria socială. Copilul nu mai privește oameni, nu îi mai urmărește, nu mai răspunde la nume și nu are interacțiune și bucurie socială în relația cu oamenii.

O altă arie afectată în autism este partea de mecanisme neurologice, mai precis de mecanismele neurosinaptice, care ar trebui să dezvolte limbajul, comunicarea și mecanismele gândirii.

Pe acestea două ar trebui să le vedem ca pe niște fabrici care trebuie să producă ceva. De pildă, aria sistemului dopaminergic care trebuie să producă hormonii plăcerii în interacțiunea socială, în această autopsie psihologică, atunci când analizăm vedem că mecanismele sociale sunt guvernate de sistemul dopaminergic, care produce hormonii plăcerii în interacțiunea socială, de care depinde foarte mult evoluția noastră ca oameni, dar mai ales a copilului. Pentru că mare parte dintre mecanismele învățării se bazează, în primul rând, pe mecanismele  psiho-sociale”, a mai spus psihologul.

Mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel