Ce este biofobia şi de ce "orăşenii" se tem de natură

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Urbanizarea accelerată din ultimii ani ne îndepărtează tot mai mult de natură, de viaţa simplă în aer liber şi chiar ne îmbolnăvesc. Frica de verde, de păduri şi de sălbăticie e una din cel mai actuale fobii.

Ne deconectăm, uşor uşor, de mediul înconjurător. Frica de natură (biofobia) e tot mai răspândită în societatea modernă. La prima vedere ar părea simple frici de viaţa la cort, de insecte, de şerpi, de furtuni, când de fapt - spun cercetătorii - toate aceste "ifose" sunt caracteristice celor care rar sau deloc părăsesc oraşul şi preferă confortul dintre betoane.

Potrivit theconversation.com, cercetătorii susţin teoria care spune că biofobiile s-ar putea înmulţi în viitorul apropiat, în sensul că nu vom mai avea doar frici "normale" de păianjeni şi de urs ci şi de frica de foşnetul frunzelor, de trosnetul copacilor ori, de fluturii de noapte (care sunt inofensivi) sau de cântecul cucuvelelor.

Per ansamblu, biofobia este definită de către Asociația Americană de Psihologie ca fiind "teama față de anumite specii și aversiunea generală față de natură care creează o dorință de afiliere la tehnologie și la alte artefacte, interese și construcții umane mai degrabă decât la animale, peisaje și alte elemente ale lumii naturale", conform sursei citate.

Se crede că mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în zona urbană, departe de viața sălbatică, de aici şi rezervele tot mai des întâlnite în ceea ce priveşte ieşirile la picnic, la pescuit ori înnoptările la cort.

De ce ne e frică de natură

Societățile contemporane pot suferi de un cerc vicios al biofobiei, prin care deconectarea de la natură duce la fobii de natură și invers. O ipoteză avansată care încearcă să explice acest fenomen indică faptul că traiul în zone urbanizate este cauza principală a fricii de natură. Aceleași condiții care ne protejează de întâlniri naturale potențial periculoase implică, de asemenea, oportunități reduse de a interacționa cu natura.  

Se estimează că volumul relativ al căutărilor pe internet pentru biofobii comune între 2004 și 2022 a depăşit 30 de frici, printre care miofobia (frica de microbi şi germeni, alimentată şi de pandemie),n parazitofobia (frica de paraziţi) şi arahnofobia (frica de păianjeni).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel