Află în articol ce este "bisht", mantia neagră cu care a fost îmbrăcat Lionel Messi, la Cupa Mondială, de către emirul Qatarului.
La înmânarea trofeului de la Cupa Mondială, după victoria Argentinei în fața Franței în finala de duminică, lui Lionel Messi i s-a oferit de către emirul Qatarului un bisht, o mantie tradițională arabă, scrie Al Jazeera.
Messi i-a permis șeicului Tamim bin Hamad Al Thani să-i pună halatul pe umeri înainte de a lua trofeul Cupei Mondiale de la președintele FIFA Gianni Infantino și de a-l ridica în fața coechipierilor săi extaziați.
Bisht-ul este o mantie lungă din material ușor, adesea transparent, cu ornamente din aur adevărat, care se poartă peste un thobe alb. Purtată în principal în Golf, este o îmbrăcăminte folosită de secole la ocazii speciale. Este privit ca un semn de apreciere și respect și este purtat, de obicei, de oficiali de rang înalt, cum ar fi politicieni, șeici și alte astfel de persoane.
Mustafa Baig, lector în studii islamice la Universitatea din Exeter, a declarat agenției de presă dpa că bisht-ul este o haină formală purtată de regalități, demnitari, de către miri în ziua nunții lor și de către absolvenți la ceremoniile de absolvire.
"Așa că doar câțiva oameni selectați ar purta de fapt bisht-ul. Practic l-au onorat pe Messi punându-i-l peste umeri. Este ca o dovadă de onoare, un fel de primire culturală și acceptare culturală", a spus el.
Baig a spus că este, de asemenea, reprezentativă pentru ținuta națională a Qatarului, dar numai în ocazii importante.
"Și aceasta este o ocazie de top. Adică, probabil că nu există o ocazie mai mare, așa că i-au pus-o ca semn de onoare", a spus el.
Baig a spus că a văzut acceptul fotbalistului ca "o îmbrățișare a culturii locale", adăugând că este "un lucru grozav" pe care l-a făcut pentru Qatar, dând dovadă de o "gândire inteligentă".
Hassan al-Thawadi, secretarul general al comitetului de organizare al Cupei Mondiale din Qatar, a declarat: "Este o mantie pentru o ocazie oficială și care se poartă de sărbători. Cupa Mondială a avut ocazia să prezinte lumii cultura noastră arabă și musulmană. Nu a fost vorba despre Qatar, a fost o sărbătoare regională".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu