Justin Biber a fost diagnosticat cu boala Lyme. Vezi în articol mai multe detalii despre această boală.
Boala Lyme (Borelioza Lyme) este o boală infecțioasă cu afectare sistemică produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi). Se transmite la om prin înțepătura unor căpușe din genul Ixodes, infectate. Boala este cunoscută și sub numele simplu de borelioză, deși este doar un tip particular de afectare produsă de borrelii.
VEZI ȘI: Justin Biber, grav bolnav. Artistul diagnosticat cu boala Lyme și-a anulat toate concertele
Boala Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că afectând întregul organism, simptomele și semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, potrivit Wikipedia.
Infecția este sistemică cauzată de boala Lyme afectează întregul organism și parcurge 3 stadii mai mult sau mai puțin distincte:
Stadiul 1: Eritemul cronic migrator (ECM) — borelioza Lyme începe de obicei cu o leziune tegumentară caracteristică, eritem cronic migrator.
Stadiul 2: Infecție diseminată — după mai multe zile până la săptămâni, spirochetele se pot răspândi prin sânge spre alte organe din corp.
Stadiul 3: Infecție persistentă — luni până la ani mai târziu pot apărea semnele unor complicații grave.
Se poate defini un nucleu comun de simptome valabil pentru toți pacienții, în rest fiecare bolnav reacționând diferit în funcție de foarte mulți parametri: vechimea bolii, numărul de agenți patogeni care au provocat infecția, caracteristicile proprii ale sistemului imunitar al individului etc.
Semnele și simptomele bolii Lyme pot varia în funcție de stadiul acesteia și de la o persoană la altă. Unul dintre primele simptome ale mușcăturii de căpușă este eritemul migrator. Este vorba de acea pată roșie ce apare la locul mușcăturii și se extinde treptat până formează o leziune mare, rotundă, adesea parțial decolorată în zona centrală, ceea ce îi conferă acel aspect specific de țintă pe care probabil îl cunoști.
Această pată roșie asociată adesea cu mușcăturile de căpușe poate apărea la 3 - 30 de zile de la înțepătura și, în cele mai multe cazuri, este acompaniată de simptome precum: febra; frisoane, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare, noduli limfatici inflamați. Odată cu evoluția bolii pot apărea și alte simptome.
Pacienții cu boala Lyme prezintă un risc crescut pentru orice tulburare mentală, pentru tulburări afective și pentru comportament suicidar, sugerează noi cercetări, scrie doc.ro.
Cercetări anterioare au asociat boala Lyme cu depresia, dar aceste studii au fost fie restrânse, fie au dat anumite erori. Este posibil ca pacienții să fi fost reticenți să participe la cercetările efectuate de instituțiile psihiatrice, ceea ce ar fi putut influența rezultatele.
Însă și un studiu amplu, bazat pe populație, apărut în Jurnalul American de Psihiatrie în 2021, sugerează că rata depresiei este cu 42% mai mare la pacienții cu boală Lyme decât la persoanele care nu aveau antecedente pentru această afecțiune; în plus, și rata sinuciderii este cu 75% mai mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu