Dr. Cătălina Trifan, medic primar Medicina Interna și Șef secție Medicină Internă, SANADOR, a vorbit despre long-COVID.
Dr. Cătălina Trifan, medic primar Medicina Interna și Șef secție Medicină Internă, SANADOR, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical, despre long-COVID.
"Long-COVID a fost predefinit ca persistența simptomelor induse de infecția cu SARS-CoV-2, la mai mult de trei săptămâni de la debutul și de la testul pozitiv.
Există o afectare foarte importantă a faptului că există pacienți care au făcut o formă ușoară sau moderată de COVID-19, la care, în general, evoluția bolii este de două săptămâni, dar după ce s-au recuperat după această infecție, după ce s-au negativat la testul PCR, au persistat simptomele mult peste două săptămâni.
Într-un studiu publicat în British Medical Journal, s-a constat că aproximativ 10% dintre pacienții care au avut forme ușoare de boală sau forme medii de COVID, nu s-au recuperat la mai mult de trei săptămâni după debutul bolii.
Acest lucru a fost definit ca sindromul long-COVID", a declarat dr. Cătălina Trifan, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Există o multitudine de simptome pe care pacienții le prezintă după COVID. Cea mai frecventă și acută este oboseala și persistența oboselii, care merge până la câteva luni. Pacienții, deși au analize normale, deși au spirometrie și saturație normală, prezintă oboseala și nu se pot recupera fizic și nu se pot întoarce la capacitatea de dinainte de a se infecta.
Un alt simptom al pacienților care prezintă long-COVID este legată de dificultatea în respirație. Acest lucru este cu atât mai interesant cu cât acești pacienți care afirmă acest lucru nu sunt dintre cei care au prezentat insuficiența respiratorie în cursul COVID-19. Sunt pacienți care nu au coborbidități și care totuși acuză dificultăți în respirație.
O altă categorie după COVID ar fi persistența tusei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu