Dr. Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă, Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre cancerul inimii.
Chiar dacă nu se vorbește foarte des despre acest tip de cancer, el există și fiind o boală rară, numărul pacienților afectați este unul mic.
„Cineva a zis că inima e un organ prea nobil să fie afectat de cancer, dar totuși există afecțiune neoplazică și la nivelul cordului. Nu sunt atât de frecvente. În 26 de ani am văzut doar câteva, până în 10 cancere de sarcom cardiac cu o evoluție nefavorabilă.
Mixomul este o tumoră benignă care se dezvoltă la nivelul septului interatrial, adică în atriu, dar pericolul acestei tumori este destul de mare fiindcă e legat de riscul de embolie a acestuia, adică se rup bucățele și sunt introduse în circulație. Primele vase în calea arterială sunt vasele cerebrale și riscul unui accident vascular cerebral în cadrul acestei patologii este extrem de ridicat. De aceea, indicația, după diagnosticarea mixomului cardiac, este intervenție de urgență.”, a spus Dr. Stanislav Rurac.
„Are un semnal de alarmă? La ce ar putea să se gândească un pacient?”, a întrebat Val Vâlcu.
„De cele mai multe ori, nu. Poate să fie un semnal de alarmă un mic accident vascular cerebral sau poate să aibă o simptomatologie a unei stenoze mitrale. Dacă această tumoră este mare și mobilă, ea poate închide orificiul valvei mitrale și pacienții pot veni cu diagnostic de edem pulmonar acut.”, a spus Dr. Stanislav Rurac.
„E legat de înaintarea în vârstă sau poate să apară la orice vârstă?”, a întrebat Val Vâlcu.
„La orice vârstă poate să apară. Marea majoritate a pacienților era de vârstă medie.”, a spus Dr. Stanislav Rurac.
„Intrați cu dispozitivele printr-o mică fereastră și eliminați tumora. Nu revine? Nu se reface?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Pentru asta se studiază fixarea sau zona de fixare a tumorii de septul interatrial fiindcă dacă este o fixare mică, atunci doar se scoate tumora și se cauterizează locul de care a fost fixată ea, însă dacă locul de inserție este mare, atunci scoatem tumora împreună cu un segment de sept interatrial și după aceea segmentul se închide cu pericard autolog, adică pericardul pacientului, sau cu un petic de pericard bovin.”, a spus Dr. Stanislav Rurac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu