Casele pasive sunt un ideal ce revine în atenția publică odată cu criza din energie. Asta pentru că o casă pasivă nu înseamnă doar un cost mai mic pentru utilități, dar și respect pentru natură. Iar totul începe de la proiect, căci o casă pasivă se construiește după Soare.
Casele pasive sunt considerate a fi cele mai sănătoase locuințe din punct de vedere ecologic. Dincolo de acest aspect, de exemplu, pentru o casă de 160 de mp costul pentru utilități, iarna, este de doar 100 de lei. Spre comparație, pentru o locuință normală, acest cost este de peste 10 ori mai mare.
Subiectul caselor pasive revine în atenția publică după ce, recent, Comisia Europeană a propus o intervenție de urgență pe piețele europene ale energiei pentru a face față recentelor creșteri dramatice ale prețurilor. Astfel, Executivul european a propus obligația de reducere a consumului de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf selectate, iar statele membre UE vor trebui să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023. ”Consumul de energie pentru încălzire este stabilit la valoarea de 15kwh pe mp şi pe an, care înseamnă cam o zecime a energiei necesare încălzirii unei clădiri obişnuite”, a explicat arhitectul Ede Abos, preşedinte al Asociaţiei Casa Pasivă, scrie Digi24.
Bineînțeles, o astfel de casă este inițial mai scumpă, atât de construit cât și de cumpărat ca locuință nouă. Prețul este cu aproximativ 20% mai mare față de cel al unei locuințe comune.
Designul pune prioritate pe etanșeitatea structurii astfel încât să nu fie eliminată căldura, iar energia termică să poată fi folosită la maximum. Casele pasive au câteva elemente de construcţie importante.
În primul rând, contează foarte mult felul în care respectiva casă este poziționată față de punctele cardinale, mai arată sursa citată. Astfel, o locuință ecologică poate capta 60% din lumina Soarelui, dacă e orientată spre Sud, 10-15% din lumină dacă e spre Nord și puțin sub 20% dacă este spre Est sau Vest. Alte aspecte importante care contribuie la reducerea consumului energetic: forma compactă, ferestrele superioare din punct de vedere tehnologic și izolația termică impecabilă.
Încălzirea poate fi astfel asigurată cu ajutorul unor pompe speciale de căldură care acumulează energia din sol, aer sau apă și pe care o transformă apoi în căldură, degajată prin calorifere.
Panourile solare reprezintă și ele o soluție optimă, indiferent de anotimp. De asemenea, se pot folosi și panourile radiante, numite și „panouri infraroșu”, care pot fi branșate la o rețea de energie electrică și utilizează radiația termică pentru încălzirea unui spațiu. Acest sistem e mai avantajos pentru sănătate: aerul cald nu e unul „uscat” iar spațiul se încălzește uniform.
O locuință ecologică presupune și un sistem de ventilație modern cu recuperare de căldură, care să fie capabil în același timp să ventileze aerul și să ofere astfel în permanență aer proaspăt. Deschiderea geamurilor „pentru a face curent” sau folosirea unui aparat clasic cu aer condiționat nu reprezintă soluții optime energetic.
Și, nu în ultimul rând, o casă pasivă folosește echipamente electronice economice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu