Ce este centura Kuiper și de ce rămâne încă un mister

foto: Freepik
foto: Freepik

Enigma Centurii Kuiper începe să se destrame.

Centura Kuiper rămâne încă un mister înconjurat de mai multe întrebări decât răspunsuri. Intrigant pentru cercetători dar și pentru curioși este numărul exact de planete care ar putea exista în această regiune extinsă a sistemului nostru solar.

Ce este Centura Kuiper

Centura Kuiper este un inel format din materie primă care înconjoară sistemul nostru solar. Extinderea acestei centuri este un subiect de dispută în comunitatea științifică. Există mai multe estimări privind distanța la care se extinde centura Kuiper. În timp ce unele tabere spun că ar fi vorba de o distanță de aproximativ 50 de unități astronomice (AU, unde o unitate astronomică este echivalentul distanței dintre Soare și Terra), alte variante vin cu cifre de cel puțin 1.000 de AU.

Cercetătorii și astronomii rămân fascinați de Centura Kuiper, iar una dintre întrebările majore care îi preocupă este câte planete ar putea găzdui. Un studiu recent publicat în revista The Astrophysical Journal Letters susține că în centura Kuiper, ba chiar și dincolo de ea, ar putea exista un număr considerabil de planete pe care Soarele nostru le-a atras de-a lungul existenței sale.

Câte planete sunt în jurul sistemului nostru solar

Până acum, speculațiile cu privire la numărul de planete de dimensiuni asemănătoare cu Marte, care orbitează în Centura Kuiper, au fost exprimate în termeni generali, ajungând uneori până la miliarde sau chiar mai multe. Cu toate acestea, cercetarea recentă condusă de Amir Siraj, un doctorand de la Departamentul de Astrofizică al Universității Princeton din SUA, aduce o perspectivă mai detaliată și bazată pe cifre concrete.

Studiul realizat de Siraj implică efectuarea a nu mai puțin de 100 de milioane de simulări pe calculator, în care au fost luate în considerare o varietate de date esențiale, cum ar fi axa, masa, compoziția și traiectoriile planetelor din Centura Kuiper. Aceste simulări au fost concepute pentru a furniza rezultate mai precise și pentru a oferi o imagine mai clară asupra diversității și distribuției planetelor în această zonă vastă a sistemului nostru solar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel