Ce este formatul RAW? Diferențe majore față de formatul JPEG, la aparatele foto DSLR

Care este diferența între formatul RAW și JPEG. Stânga este în RAW, iar dreapta este JPEG.
Care este diferența între formatul RAW și JPEG. Stânga este în RAW, iar dreapta este JPEG.

Mulți dintre cei care folosesc aparatele foto DSLR se lovesc de o necunoscută: ce format să folosească pentru a scoate o fotografie de calitate? Care este diferența între formatul RAW și JPEG.

Spre deosebire de fișierele JPEG care pot fi ușor deschise, vizualizate și imprimate de majoritatea programelor de vizualizare/editare a imaginilor. RAW este un format propriu, unic, care este legat de producătorul camerei și de senzor și prin urmare, nu este suportat de toate software-urile.

Fișierele RAW păstrează cea mai mare cantitate de informații despre o imagine și în general conțin mai multe culori și un interval dinamic mai mare decât JPEG. Pentru a permite camerelor digitale să afișeze imaginea înregistrată pe LCD-ul camerei, fișierele RAW sunt formate din două părți, datele reale RAW preluate de la senzorul camerei și o previzualizare JPEG încorporată în fișierul RAW pentru a vă afișa imaginea.

Ce este formatul RAW

Imaginile în format RAW, sunt fișierele de pe aparatul foto care conțin toată informația captată de senzor la momentul fotografierii. Imaginea în format .jpeg este imaginea prelucrată din fișierul .raw. Fișierul jpeg este fișierul procesat de aparatul foto din fișierul .raw.

Acest fiser se poate prelucra printr-un program, gen Adobe Lightroom, și, astfel, procesarea automată este despreinsă de aparatul foto și puteți ajusta poza după propriile dvs. preferințe. Veți vedea că rezultatele sunt semnificativ mai bune decât procesarea automată din aparatul dvs. foto.

Practic, formatul RAW este un container care conține toate datele captate de sensor (metadata), fără nicio modificare și fără niciun profil de culoare. Aceste date pot fi modificate cu ușurință în softuri de editare foto, iar rezultatul este cu mult peste JPEG că și calitate.

Formatul RAW poate avea mai multe extensii, în funcție de producătorul camerei foto:

NEF = Nikon
CRW, CR2 = Canon
RAW, RW2 = Panasonic
PEF, PTX = Pentax
ORF = Olympus
SRF, SR2 = Sony
DMG = Adobe
Ce este JPEG ?

Avantajele formatului RAW

În primul rând, e bine de știut că fișierele RAW pot fi folosite ca dovadă a dreptului de proprietate asupra fotografiei și a imaginilor autentice, nemodificate, mai ales în situații în care sunteți ”acuzat” că ați prelucrat în Photoshop sau Corel.

Comparativ cu formatul JPEG pe 8 biți, care poate conține numai până la 256 de nuanțe de culori roșu, verde și albastru (total 16 milioane de culori), imaginile RAW în 12 biți conțin cele mai multe informații cu 4.096 de nuanțe de roșu, verde și albastru (Echivalentul a 68 de miliarde de culori!)

Fișierele RAW conțin intervalul cel mai dinamic (raportul dintre intensitățile luminoase și negre măsurabile ale intensității luminoase și închise la culoare) și pot fi utilizate mai târziu pentru a recupera imagini sau părți ale unei imagini subexpuse sau supraexpuse.

Atunci când se generează o imagine RAW, toate fișierele camerei (cunoscute și sub numele de metadate), inclusiv informațiile specifice aparatului foto și ale producătorului, sunt doar adăugate în fișier. Aceasta înseamnă că imaginea în sine rămâne nemodificată – setările sunt furnizate doar ca referință și puteți să le modificați mai târziu în aplicațiile post-procesare precum Lightroom sau Photoshop.

Datorită numărului de culori stocate în imaginile RAW, tipul de spațiu de culoare din cameră (sRGB sau Adobe RGB) nu este important atunci când fotografiați în RAW – puteți să-l modificați în orice culoare din post-producție.

Spre deosebire de JPEG, fișierele RAW utilizează compresie fără pierderi.

Nu se realizează un sharp al imaginii în fișierele RAW, ceea ce înseamnă că puteți utiliza algoritmi de sharp mai buni și mai complexi pentru fotografii în programul de editare.

Formatul JPEG

Formatul JPEG face parte din categoria formatelor lossy. Aceste formate sunt făcute pentru comprimarea datelor, de cele mai multe ori pentru comprimarea cât mai eficientă a datelor se apelează la algoritmi care renunta la cantități mari de date, deoarece acestea nu pot fi percepute cu ușurință de ochiul uman.

În "goana" după spațiu cât mai mic, algoritmii folosiți în encodarea JPEG aruncă cantități mari de nuanțe, detalii ce pot duce la alterarea produsului final.

Ce format e bine sa folosim?

În cele mai multe cazuri, formatul JPEG este suficient de bun, însă sunt momente în care avem nevoie de RAW pentru capturarea unor momente unice, iar profesioniștii asta fac.

Mai trebuie să știți că formatul RAW, chiar dacă consumă spațial pe card, poate fi editat foarte ușor, iar rezultatele va vor face să va simțiți că niște adevărați fotografi profesioniști.

RAW este un format pe care trebuie să-l folosiți și dacă dispuneți de timp pentru editare. Însă, chiar și așa, nu lăsați totul pe mâna procesorului camerei foto.

Așadar, folosiți formatul JPEG pentru poze fără mari pretenții, poze de familie sau pentru rețelele de socializare, iar formatul RAW să-l folosiți atunci când chiar vreți calitate.


n.r. - În fotografia articolului apar pierderi ale calității imaginii din cauza (re)prelucrării ei pentru a putea fi publicată pe internet, de scripturile site-ului dcnews.ro


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel