Ce este furtuna tiroidiană

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un sindrom rar dar sever, reprezentat de manifestări acute, este furtuna tiroidiană. Iată cum se manifestă!

Tiroida este o glanda mică, situată la nivelul gâtului, care  produce hormonul tiroidian, este esențial pentru controlul metabolismului corpului, de la ritmul în care au loc bătăile inimii până la cât de repede arzi caloriile. Asta înseamnă că atunci când nu funcționează exact așa cum ar trebui, lucrurile se pot desincroniza.

O furtună tiroidiană se poate produce dacă hipertiroidismul - un exces de hormoni tiroidieni - este necontrolat, ceea ce duce la creșteri potențial amenințătoare pentru viața a ritmului cardiac și a temperaturii corpului, printre alte probleme grave de sănătate, se arată într-o lucrare de specialitate.

Tiroida poate fi subactivă (hipotiroidism) sau hiperactivă (hipertiroidism), hipertiroidismul fiind mai frecvent, spune dr.Marilyn Tan, ,șeful Clinicii de Endocrinologie de la Stanford, California. Principala cauză a hipertiroidismului este boala Graves, o boală autoimună care dăunează glandei tiroide și afectează mai multe femei decât bărbați.

Hipertiroidismul poate fi controlat cu medicamente, dar dacă rămâne necontrolat pentru o lungă perioadă de timp, poate duce la o urgență medicală cunoscută sub numele de furtună tiroidiană.

Ce este o furtună tiroidiană

Furtuna tiroidiană este o afecțiune care se dezvoltă atunci când tiroida este atât de hiperactivă încât nivelurile de hormon tiroidian din sânge devin toxice. Este o afecțiune care pune viața în pericol, care necesită tratament medical imediat.

„Din fericire, este destul de neobișnuit”, spune dr. Anne R. Cappola, , profesor de medicină în divizia de diabet, endocrinologie și metabolism și membru al echipei Thyroid Center Treatment de la Penn Medicine din Philadelphia. Nu este bine studiat, dar dr. Cappola sugerează că aproximativ cinci din 100.000 de pacienți spitalizați au o furtună tiroidiană.

„De cele mai multe ori, persoanele care se prezintă cu furtuna tiroidiană au hipertiroidism de ceva timp.”, mai spune dr. Cappola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel