Ce este Hamas și care este motivul pentru care atacă Israelul

FOTO: Freepik @ganzevayna1
FOTO: Freepik @ganzevayna1

Ce este gruparea Hamas și de ce atacă statul Israel, cu care Fâșia Gaza împarte 51 de kilometri de graniță.

Hamas este un grup militant palestinian care conduce Fâșia Gaza, iar scopul acestuia este de a distruge statul Israel și înlocuirea cu un stat islamic, scrie BBC.

De altfel, Hamas s-a aflat în mai multe conflicte cu Israel de la preluarea puterii în Fâșia Gaza, în 2007, dar atacurile de sâmbătă au fost cele mai sângeroase, motiv pentru care autoritățile din Israel au decretat stare de război.

Potrivit sursei menționate, între aceste războaie, Hamas a lansat sau a permis altor grupuri să lanseze mii de rachete asupra Israelului și a comis alte atacuri mortale.

În replică, Israelul a atacat în repetate rânduri Hamas cu atacuri aeriene și, împreună cu Egiptul, a blocat Fâșia Gaza din 2007, pentru ceea ce afirmă că este vorba de securitatea sa.

Citește și: Gruparea Hamas primește indirect bani din SUA prin Iran, spune Adrian Zuckerman: Au plătit, acum o săptămână, 6 miliarde de dolari

Gruparea Hamas este considerată de Occident un grup terorist

Hamas în ansamblul său sau, în unele cazuri, aripa sa militară, este desemnată drept grup terorist de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și de alte puteri.

Hamas este sprijinit de Iran, care îl finanțează și îi furnizează arme și pregătire, fapt ce determină unele voci publice să afirme că în spatele atacului din 7 octombrie s-ar afla chiar Rusia lui Vladimir Putin.

Fâșia Gaza este un teritoriu de 41 km lungime și 10 km lățime, situat între Israel, Egipt și Marea Mediterană, aici locuind aproximativ 2,3 milioane de persoane, astfel aceasta fiind una dintre zonele cu cea mai mare densitate a populației din lume.

Aproximativ 80% din populația din Fâșia Gaza depinde de ajutorul internațional, potrivit ONU, iar aproximativ un milion de persoane depind de ajutorul alimentar zilnic.

Citește și: Axa răului. Ambasadorul Adrian Zuckerman: Rușii încearcă acum să se salveze, pentru că pierd. Putin, ”absolut” în spatele atacului asupra Israelului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel