Ce este "harm reduction" și de ce ar trebui să luăm măsuri urgent: "Aceste trei comportamente devin factori majori de risc. Cauzează apariția unor boli grave"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pavel Danilyuk)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pavel Danilyuk)

Ce este harm reduction, conceptul nou pentru România, dar vechi pentru UE și cum putem scăpa de obiceiurile nesănătoase: tutun, alcool, alimentație nesănătoasă.

Alegeri prezidentiale 2024

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, cu competențe în management sanitar și apifitoterapie, rezident în specialitate de reabilitare medicală în Centrul Universitar București și doctorand în științele sportului la Universitatea din Pitești, a vorbit pentru DCMedical despre comportamentele nocive pe care le avem, de ce le avem și cum putem scăpa de ele. 

În plus, medicul a explicat care sunt cei 3 pași prin care ne putem reduce singuri riscurile și cum putem lua decizii mai bune, dar și despre harm reduction sau reducerea riscurilor, un concept nou pentru România.

Milioane de oameni știu deja acest lucru din experiența personală: este dificil să ne ținem departe de comportamentele nocive. De ce se întâmplă acest lucru?

"Aceste trei comportamente devin factori majori de risc"

În acest context, medicul a oferit exemple de astfel de obiceiuri nesănătoase și ce conduce la răspândirea lor și mai exact ce le face să fie nocive.

"Oamenii au o mulțime de obiceiuri nesănătoase, aș spune chiar riscante în multe cazuri, unele vechi de când lumea. Este un peisaj extrem de dinamic, unele comportamente nocive încep să dispară sau să își piardă din putere, în timp ce altele afectează din ce în ce mai mulți oameni. Dacă trebuie să aleg niște exemple, mă voi opri la cele mai răspândite și cu un impact negativ major asupra sănătății individului și, implicit, a societății. Vorbesc despre alimentația nesănătoasă, despre fumat și despre consumul excesiv de alcool.

Aceste trei comportamente devin factori majori de risc, care fie cauzează, fie favorizează apariția unor boli grave cum sunt cancerele, afecțiunile cardiovasculare și respiratorii – responsabile de cele mai multe decese atât în Europa, cât și la noi.

Când vorbim despre ce le face să fie atât de nocive, este nevoie să ne uităm la fiecare comportament în parte. În cazul alcoolului, aceeași substanță este responsabilă atât de dependență, cât și de efectele dăunătoare asupra organismului. Dacă vorbim despre fumat, lucrurile stau puțin diferit – nicotina provoacă dependență, dar fumul, sau mai exact substanțele toxice rezultate prin arderea tutunului, sunt în mare parte responsabile de apariția bolilor. În cazul alimentației nesănătoase, o problemă din ce în ce mai răspândită, cauzele variază de la informarea incorectă, până la lipsa de acces la hrana de calitate.

Cauzele răspândirii acestor comportamente sunt și ele multiple și variază tot în funcție de individ. În multe dintre cazuri, efectele negative vin mai târziu, iar individul nu le percepe imediat. Din păcate, e ușor să uiți sau să ignori nocivitatea unui comportament atunci când "nota de plată" vine peste 20-30 de ani", a declarat Alin Popescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care ar fi acei 3 pași prin care ne putem reduce singuri riscurile și cum putem lua decizii mai bune?

"Cea mai bună decizie în cazul tuturor acestor comportamente riscante este, evident, să nu le inițiem.Informarea corectă și credibilă poate duce la scăderea răspândirii lor și, chiar dacă nu va avea niciodată o rată de succes de 100%, prevenția trebuie încurajată și făcută corect și eficient. În cazul în care un individ are deja un astfel de obicei, este important să îl ajutăm să înțeleagă și să accepte că îi face rău și să îl facem să-și dorească să facă o schimbare. Citește mai departe pe dcmedical.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel