Un inel luminos și spiralat a atras atenția astronomilor.
O imagine de-a dreptul intrigantă captată de Telescopul Spațial James Webb prezintă un halou spectaculos de lumină spiralată, emisă din vecinătatea uei găuri negre uriașe. Această buclă luminoasă, asemănătoare cu un „inel Einstein”, pare mai mult decorată, dar se remarcă prin cele patru puncte de lumină, deși nu toate sunt autentice.
S-a descoperit că haloul provine de la un quasar, o gaură neagră supermasivă situată în centrul unei galaxii tinere, care emite jeturi intense de energie în timp ce devorează cantități mari de materie. Acest quasar, denumit RX J1131-1231, se află la aproximativ 6 miliarde de ani-lumină distanță în constelația Crater.
În fotografie apar patru puncte luminoase în jurul inelului, care sunt de fapt imagini multiple ale unui singur punct luminos, create de efectul de lentilă, o aliniere destul de rară. Acest fenomen este frecvent întâlnit la obiectele extrem de luminoase, precum quasarii. Aceste lentile gravitaționale le permit oamenilor de știință să descopere detalii ascunse despre obiectele îndepărtate din spațiu. De pildă, cercetătorii au folosit lumina de la RX J1131-1231 pentru a măsura viteza de rotație a găurii negre din care se crede că s-ar fi "născut" așa-zisul inel al lui Einstein, notează Live Science.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu