EXCLUSIV  Ce este îngrijirea paliativă și când ar trebui să înceapă. Dr. Vladimir Poroch, explicații despre pacienții cu boli grave, cronice sau terminale / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Dr.  Vladimir Poroch, președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative, a fost invitat la interviurile DC News unde a explicat ce înseamnă îngrijirea paliativă. 

Discuția s-a concentrat pe importanța îngrijirii paliative în asigurarea unei calități ridicate a vieții pentru pacienții cu boli cronice. Dr. Vladimir Poroch a subliniat că, potrivit definițiilor internaționale, inclusiv celei oferite de OMS, îngrijirea paliativă se concentrează pe un tratament impecabil al durerii și pe îmbunătățirea calității vieții printr-o abordare holistică și tratamente suportive care controlează simptomele fizice și psihice.

„Vorbim despre calitatea vieții. Pacientul care se luptă cu boli cronice, cu suferințe îndelungate, este asistat, primește terapii, astfel chiar dacă boală nu poate fi învinsă, calitatea vieții lui să nu sufere. Mai simplu spus, să nu îl doară, terapia durerii.”, a spus Val Vâlcu.

„Ați punctat foarte bine pentru că în mai multe definiții, inclusiv definiția dată de către OMS a îngrijirii paliative, se pune foarte mult accentul pe tratamentul impecabil al durerii, durerea fiind un simptom foarte prevalent și cu impact foarte semnificativ asupra calității vieții pacienților, a beneficiarilor îngrijirii paliative.

Ați spus foarte corect, și accentuez și eu, că obiectivele noastre, scopul îngrijirii paliative nu este vindecarea bolii, ci creșterea calității vieții pacientului prin oferirea unui tratament de tip simptomatic, deci controlul simptomelor fizice, dar nu numai fizice, abordarea este una holistică, și tratament suportiv.", a spus dr. Vladimir Poroch. 

 

Este necesară o echipă interdisciplinară de specialiști

Dr. Vladimir Poroch a explicat faptul că abordarea holistică în îngrijirea paliativă se concentrează nu doar pe suferințele fizice, ci și pe cele psiho-emoționale, sociale și spirituale ale pacientului. Pentru a aborda toate aceste aspecte, este necesară o echipă interdisciplinară de specialiști, deoarece medicii și asistentele nu pot oferi singuri consiliere psihologică sau spirituală, chiar dacă au o pregătire de bază.

„Abordarea este holistică pentru că se adresează nu numai suferințelor existente pe planul fizic al ființei umane. Se consideră că ființa umană are un plan fizic, unul psiho-emoțional, unul social și unul spiritual. Îngrijirea paliativă se adresează tuturor acestor planuri, evident, toate serviciile și intervențiile fiind furnizate de o echipă interdisciplinară pentru că nu pot doar doctorul și asistentul medical să facă consiliere psihologică, de exemplu, cu toate că au anumită pregătire de bază. Nu mai zic de consiliere spirituală și așa mai departe.Trebuie o echipă interdisciplinară de specialiști.", a spus dr. Vladimir Poroch. 

 

„Îngrijirea paliativă ar trebui să înceapă cât mai precoce"

Dr. Vladimir Poroch a subliniat importanța începerii timpurii a îngrijirii paliative, ideal imediat după diagnosticul unei boli cronice grave, fie că este oncologică sau non-oncologică. Potrivit medicului, paliația ar trebui să fie oferită în paralel cu tratamentele active pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

„Aici e o chestie foarte sensibilă, dar nu e greu de înțeles. Principiul modern al îngrijirii paleative spune că îngrijirea paliativă ar trebui să înceapă cât mai precoce, adică odată cu diagnosticul acelei boli cronice, progresive, limitatoare de viață, cu pronostic limitat.

Să luăm o boală oncologică, deși îngrijirea paliativă se referă atât la boli oncologice - cancer - cât și la boli non-oncologice. Modelele existente în literatură s-au concentrat mult și studiile au fost făcute pe pacienți oncologici, de aceea poate și confuzia între îngrijirea paliativă și îngrijirea doar a pacienților oncologici. Ar mai fi pacienți neurologici, pacienți cu boli psihiatrice, cu Parkinson, pacienți cu insuficiență cardiacă, cu insuficiență hepatică, cu boală cronică renală, deci orice insuficiență cronică de organ care pune probleme serioase de sănătate și generează suferință pacientului. Asta înseamnă îngrijirea paliativă.

Ideal ar fi să înceapă cât mai precoce, odată cu diagnosticul. Asta e toată cheia: intervențiile de paliație să fie furnizate în paralel cu alte intervenții considerate cu scop activ, de exemplu cu chimioterapia, cu intervenția chirurgicală, cu radioterapia, dacă vorbim de un pacient oncologic, pentru că doar asta ajută la creșterea calității vieții pacientului și ar putea chiar să aducă o speranță de viață mai mare. ", a spus dr. Vladimir Poroch la interviurile DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel