Ce este interzis să faceți de Izvorul Tămăduirii. Tradiții și obiceiuri

Vineri, 25 aprilie, Izvorul Tămăduirii, tradiții și obiceiuri. Pe data de 25 aprilie, în ziua de vineri din Săptămâna Luminată, oamenii prăznuiesc Izvorul Tămăduirii.

În această zi sfântă, creștinii care respectă tradițiile se spală cu rouă și beau Aghiasmă pentru a se feri de boli și pentru a se vindeca. De Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele. Creștini mergi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasmă Mică. După ce sfințește apa, preotul îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă "Mântuiește, Doamne, poporul Tău".

În această zi, în unele zone ale ţării, tinerii fac legământul juvenil. Acest legământ se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care făceau jurământul respectiv: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul, scrie Realitatea.net.

Pe data de 25 aprilie, de Izvorul Tămăduirii, nu se lucrează. Conform tradiției, pe vremuri, cu aceastã ocazie nu se muncea pentru că cine lucra era lovit de o boală din care nu își mai reveneau până la moarte. De asemenea, boii nu se înjugau pentru a nu îmbolnăvi. În plus, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți, deoarece nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.

VEZI ȘI: Ce este interzis să faceți în Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri

În unele zone din țară, de Izvorul Tãmãduirii se făceau vrăji. Se spunea că femeile care lăsau în biserică, peste noapte, în joia din Sãptãmâna Luminată, un vas cu apă, și îl recuperau după slujba de vineri, aveau norocul de a se spăla cu acea apă de numeroase necazuri. 

În ziua de vineri, din 25 aprilie 2014, nu se face nicio treabă casnică. Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai.

Izvoare Tămăduitoare din țara noastră

Izvorul Tămăduirii din Mănăstirea Dervent în Dobrogea, unde Sfântul Apostol Andrei a săvârșit multe minuni. Apa izvorului curge și în ziua de astăzi, păstrându-și puterile miraculoase asupra sanănătății.

Alt izvor cu apă vindecatoare este la Mănăstirea Horăicioara din Neamț.

La Mănăstirea Ghighiu, oamenii se pot bucura de la apa sfințită la Izvorul Tămăduirii, situat în curtea mănăstirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel