Ce este listerioza, boala declanșată de Listeria, bacteria găsită în muşchiul ţigănesc

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Listerioza este o infecție gravă cauzată de obicei de consumul de alimente contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes, ca în cazul celor două tone de urechi și mușchi țărănesc retrase astăzi de ANSVSA. 

Iată ce trebuie să știi despre boală și ce simptome dă ea: 

Ce trebuie să știți despre listerioză și bacteria Listeria monocytogenes care o provoacă:

1. Listeria monocytogenes este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente;

2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările;

3. Este cel mai probabil ca infecția să îmbolnăvească femeile însărcinate și nou-născuții acestora, adulții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.  Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii; La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar), dar... În sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mică la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergând până la deces; Pacienții cu imunitate scăzută precum și cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie, arată experții CDC. 

4. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR, transmite DC Medical.

Citeşte mai departe aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel