Ce este long-gripa. Dr. Carmen Dorobăț: Din nefericire, se moare în număr important

Ce este long-gripa. Dr. Carmen Dorobăț: Din nefericire, se moare în număr important / Foto: Pixabay
Ce este long-gripa. Dr. Carmen Dorobăț: Din nefericire, se moare în număr important / Foto: Pixabay

Dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat care sunt sechelele post-gripale.

România se află în plin sezon al infecțiilor respiratorii, iar un număr tot mai mare de persoane sunt afectate de viroze, COVID-19 și alte virusuri respiratorii, camerele de gardă și cabinetele medicilor de familie fiind suprasolicitate.

Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, de ce gripa este mai agresivă față de infecția SARS-CoV-2 dar și de ce este recomandată vaccinarea, chiar dacă intrăm în a treia decadă a lunii ianuarie.

"Numărul cazurilor va crește în continuare, până undeva la mijlocul lui februarie. Psihologia pacientului față de gripă s-a modificat. De ce s-a modificat?

A fost o sperietură devastatoare în ceea ce privește infecția cu coronavirus și gripa a căzut undeva în derizoriu, astfel încât se pare că este percepută ca o răceală și nimic mai mult. Și așa cum se poate vedea, și de gripă se moare și din nefericire, se moare în număr important. Sunt decese și sunt mai multe decât în alte sezoane, dacă discutăm de gripa AH1N1.

Dar față de anii imediat trecuți, în ultimii trei ani, numărul cazurilor celor care au decedat este mai mare și sunt, din nefericire, și tineri. Explicația este că răspunsul inflamator al organismului este câteodată exagerat și devastator pentru unele organe și în felul acesta el reușește să distrugă ceea ce, în mod normal, ar trebui să fie în echilibru. Cum ar fi, de exemplu, inima și plămânii", a declarat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Gripa, mai agresivă decât COVID-19

Potrivit medicului, în acest moment, "infecția cu virusul gripal este mai agresivă decât infecția cu coronavirus care, din fericire, se păstrează la tulpina Omicron".

Întrebat dacă agresivitatea gripei poate fi pusă pe seama scăderii imunității naturale, ca urmare a măsurilor de protecție din ultimii ani, din perioada pandemiei, medicul susține că ”vina” este împărțită.

"Ca medic infecționist niciodată nu sunt de-o singură parte a bătăliei. Aș spune că vina este împărțită: pe de o parte este o tulpină agresivă, care circulă în momentul de față prin structura sa intimă, genetică, iar pe de cealalată parte este imunitatea organismului care răspunde, așa cum se vede, nu cum ne-am aștepta, în plus, este și un procent mic de populație care este vaccinată și acesta concură în plus la ceea ce înseamnă imunitate scăzută", a mai spus medicul.

Există și long-gripă, la fel ca long-COVID?

Medicul susține că există situații în care pacienții acuză sechele post-gripale, unele asemănătoare cu cele ale long-Covid.

Simptomele post-gripale includ:

- oboseală

- dureri de cap

- dureri musculare.

"Acestea pot rămâne după ce a trecut o astfel de gripă. Trebuie să spun că astfel de simptome după gripă, toți cred, dacă ne aducem aminte bine, că le-am avut și înainte.

Nu este o surpriză pentru noi că gripa lasă astfel de modificări în organism, după ce pacientul a ieșit din casă, după ce a reînceput activitatea socială. Poate ar fi bine să dăm un respiro organismului, așa cum îi sfătuiam pe pacienții noștri de la COVID-19 să îi lase timp să își refacă forțele, treptat, treptat.

Da, gripa poate da astfel de modificări, dar nu sunt atât de diverse și atât de lungă durată cum le întâlnim în cazul sindromului long-Covid", a mai spus medicul. Citește continuarea pe DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel