EXCLUSIV  Ce este microbiota intestinală. Mihaela Bilic: Un al doilea creier. Dacă o persoană are 60 kg, din această greutate 2 kg sunt bacterii şi microbi

Ce este microbiota intestinală. Mihaela Bilic: Un al doilea creier. Din cele 60 de kg pe care le ai 2 kg sunt bacterii și microbi / Foto: Pixabay, de Alicia Harper
Ce este microbiota intestinală. Mihaela Bilic: Un al doilea creier. Din cele 60 de kg pe care le ai 2 kg sunt bacterii și microbi / Foto: Pixabay, de Alicia Harper

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat ce este microbiota intestinală în cadrul interviurilor Spectacola şi DC NEWS, la emisiunea Pastila de Frumuseţe.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, în cadrul emisiunii "Pastila de Frumusețe", ce este microbiota intestinală și cât de importantă este ea pentru sănătatea organismului.

"Există și intoleranță la fructoză, pentru cei care iubesc fructele și nu au știut, e bine să știe că există și așa ceva. Toate aceste intoleranțe, din punctul meu de vedere, pun un diagnostic de sistem imunitar fragil. Nu cunoaștem sistemul imunitar, nu știm să diagnosticăm microbiota intestinală și nici să o tratăm, este așa o noțiune nouă în tot ceea ce înseamnă instrumentar medical.

Ce este microbiota intestinală

Adică despre microbiotă ce să zic? Acum, ea e considerată un al doilea creier, sunt lucruri care au apărut poate în ultimii zece ani, dar altfel despre microbiota intestinală până acum știam că există niște colonii de bacterii în intestin, dar niciodată nu am realizat cât de mare este impactul lor asupra sănătății generale a organismului. Și amprenta microbiană din organism este individuală, așa cum este amprenta de la mână. Nu există două persoane cu aceeași încărcătură microbiană. Nu știm exact cum să reglăm lucrurile astea, că vorbim despre o colonie, o populație microbiană despre care aproape că nu ne imaginam cât este de mare.

De multe ori spun lucrul ăsta ca să putem efectiv să vizualizăm. Dacă o persoană are 60 de kilograme, din aceste 60 de kilograme 2 kilograme sunt bacterii și microbi. Două kilograme, gândiți-vă că este o sticlă mare de apă. Asta înseamnă de 10 ori mai multe bacterii decât celule în corpul nostru. Ele trăiesc pe noi și noi nu le vedem, dar sunt acolo. 2 kilograme nu este o cantitate neglijabilă. De la o săptămână la alta ele se pot schimba, ca și timp, ca și număr.

Mihaela Bilic: O luptă continuă între bacteriile patogene și cele benefice

Este o luptă continuă între cele patogene și cele benefice. Noi suntem spectatori la această luptă. Nici nu știm că are loc și nici nu putem influența rezultatul, Ceea ce primim, sau mă rog, un fel de rezultat indirect, este o alergie, o boală autoimună, o tulburare la nivel intestinal, dar astea sunt efectiv simptome la distanță, însă ce se întâmplă acolo în intestin nu cunoaștem cu adevărat. Dar știm un lucru: sistemul imunitar ține foarte mult de microbiota intestinală. Nu există un alt organ care să determine imunitatea în mod direct așa cum este microbiota intestinală. Gândiți-vă de cât de puțin timp luăm probiotice în momentul în care facem tratament cu antibiotic. O facem tocmai pentru ca acest genocid intestinal pe care îl face antibioticul să nu dea peste cap intestinul.

Microbiota poate poate crea și probleme psihice

Dar este un lucru minor, pentru că altfel microbiota, s-a demonstrat, un dezechilibru al ei, pe lângă bolile acestea care înseamnă intoleranță, alergii și boli autoimune, creează chiar probleme psihice, adică persoanele care sunt depresive au o microbiotă dezechilibrată, creează chiar și la nivel de metabolism și obezitate mari dezechilibre.

Persoanele obeze și supraponderale, al căror metabolism nu funcționează corect, au o problemă de microbiotă și atunci impactul asupra corpului este atât de difuz și de complex, încât aproape că ne speriem și ne dăm seama că indiferent de ce facem noi din punct de vedere al alimentației este nesemnificativ în comparație cu tot acest ecosistem intestinal viu de care ține sănătatea noastră și care este foarte ușor de dezechilibrat prin stres, prin lipsa de somn, prin poluare, prin toți acești factori despre care societatea vorbește mai puțin", a explicat Mihaela Bilic.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel