Plata cu un card bancar, fără cash, este facilă și utilă, dar trebuie să fim conștienți de pericolele ce pot să apară, pentru a ne putea apăra de atacurile infractorilor.
Pentru a fi pregătiți să ne ferim, trebuie să știm de câte feluri sunt infractorii și atacurile lor. Pe scurt, clasificarea ține cont de trei tipuri de infractori: hoții, tâlharii și hackerii. Primii fură cu precădere din bancomate, unde trebuie să fim foarte atenți la câteva detalii importante. Tâlharii sunt cei care ne pot ataca în timp ce folosim cardul bancar, iar hackerii sunt cei care ne fură datele persoanele și le pot folosi pentru a extrage bani din conturi.
„Bucla libaneză" este unul dintre dispozitivele pe care le folosesc hoții ce acționează în zona bancomatelor. Poliția avertizează să fim atenți la situația în care se blochează cardul în interiorul bancomatului și să nu permitem niciunui necunoscut să ne sară în ajutor, pentru că aceasta este exact tehnica folosită de infractorii care montează un dispozitiv pentru reținerea cardurilor, apoi hoții acționează, pretinzând că sunt „binevoitori". Aceștia vor cere codul PIN, chiar de la potențiala victimă, iar după ce persoana se îndepărtează, vor putea folosi PIN-ul pentru a fura banii de pe cardul pe care-l pot scoate din bancomat.
Pentru a nu fi victimă a infracţiunilor de acest tip, numite „skimming", trebuie să fim atenți să nu lăsăm documente cu date personale la vedere, dar mai ales să nu acceptăm niciun fel de ajutor de la necunoscuți, în cazul blocării cardului, ci să sunăm imediat la bancă sau să blocăm cardul cu ajutorul opțiunilor care se pot accesa acum și de pe telefon. Dacă nu poate fi scos cardul din bancomat, nu trebuie să plecăm înainte de a ne asigura că nimeni nu-l va mai putea folosi. În niciun caz nu trebuie să oferim unor necunoscuți date precum codul PIN. Dacă niciun reprezentant al băncii nu poate interveni imediat, cardul se va putea recupera și debloca ulterior.
De asemenea, trebuie să fim foarte atenți și atunci când introducem codul PIN pe tastatura bancomatului sau a POS-ului dintr-un magazin. Nu trebuie să permitem niciunui necunoscut să stea prea aproape sau să urmărească tastatura. Se recomandă acoperirea tastaturii cu mâna sau cu orice obiect, în momentul formării codului PIN. O altă recomandare, în cazul bancomatelor, este aceea de a se verifica mai întâi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar, pentru că există și dispozitive care se aplică deasupra celor ale bancomatului, astfel încât să se poată clona cardurile.
Trebuie să se verifice și dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus. Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, utilizatorii sunt sătuiți să tragă uşor de tastatura bancomatului, iar dacă aceasta este falsă, se va desprinde. Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5, care trebuie să prezinte o uşoară denivelare.
În general, utilizatorii cardurilor bancare sunt sfătuiți să renunțe la a mai folosi bancomatul, dacă suspectează că s-au apropiat de ei prea mult anumite persoane care par interesate de operațiune. Rețelele de infractori din întreaga lume folosesc inclusiv copii care pot acționa. Infracțiunea este încadrată ca tâlhărie, dar copiii cu vârsta de până la 14 ani nu răspund penal. Aceste recomandări le sunt făcute utilizatorilor de carduri bancare din întreaga lume, tocmai pentru că și metodele de furt sunt deja internaționale, iar hoții sunt foarte inventivi și își perfecționează tehnicile permanent.
Foarte vulnerabile sunt cardurile „contactless", dar pentru a reduce riscurile, băncile au introdus un plafon. Acest plafon poate fi modificat de utiliztor, însă recomandarea este să se păstreze o sumă cât mai mică ce ar putea fi extrasă de pe cardul „contactless", în caz că acesta este pierdut sau furat. Și în cazul plăților făcute online cu un card bancar este nevoie de mai multe măsuri de siguranță, de protejarea datelor personale, a parolelor și chiar a dispoitivului folosit pentru a se face tranzacțiile. Cei care folosesc telefonul mobil pentru a face plăți sunt sfătuiți să nu aibă instalate aplicații prin care se pot introduce viruși, să fie atenți la linkurile și documentele pe care le deschid și să aibă sisteme de siguranță (antivirus) instalate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News