Un cer plin de stele poate afecta oamenii dar şi animalele, spun cercetătorii.
Oamenii de știință ne-au dat, recent, vești proaste cu privire la vizibilitatea stelelor pe cerul nopții. Un nou studiu sugerează că, în general, cerul devine mai strălucitor cu o rată de 9,6% în fiecare an, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai puține stele devin vizibile noaptea.
Poluarea luminoasă are un impact asupra capacității noastre de a vedea stelele, dar afectează și animalele. În multe locuri de pe Pământ, cerul nu se întunecă niciodată complet. Echipa de cercetători a evaluat 51.351 de observații din 2011 până în 2022. Eu au comparat primii ani cu măsurătorile prin satelit ale luminozității cerului și au găsit un acord bun pentru a crea o linie de bază în 2014. În ultimii nouă ani, lucrurile s-au schimbat în rău. În acest ritm, dacă situația ar continua, cineva abia născut ar avea șansa ca în următorii ani asă poată vedea 250 de stele, iar când va împlini 18 ani, doar 100 de stele.
„Ceea ce vedem este că a existat o scădere dramatică a numărului de stele pe care oamenii le văd, în comparație cu această hartă de referință din 2014”, a declarat Dr. Christopher Kyba, de la Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe, pentru IFLScience. Ce este surprinzător este că măsurătorile de radiație efectuate de sateliți raportează numai o creștere de 2% – care este, totuși, mult. Oamenii de știință au spus, de asemenea, că ar putea exista mai multe explicații pentru discrepanțe, iar acestea își au răspunsul în optica sateliților care este net superioară capacității noastre de a vedea cu ochiul liber. „Conștientizarea trebuie să crească foarte mult pentru ca lumina artificială pe timp de noapte să fie percepută nu ca un lucru mereu pozitiv, ci ca un poluant”, au mai spus cercetătorii, pentru sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News