Ce este proiectul Kalina și cum i-ar putea ajuta pe ruşi în viitor

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Dacă guvernul rus va fi capabil să construiască dispozitivul bazat pe laser, ar putea să-și protejeze o mare parte a țării.

Rusia construiește o nouă instalație laser la sol pentru a testa interferența cu sateliții care orbitează în spațiu, potrivit unui raport recent din The Space Review.

Tehnologia laser a evoluat până la punctul în care acest tip de apărare anti-satelit a devenit plauzibil, deși există dovezi limitate în acest sens. Tehnologia pregătește, de asemenea, scena pentru posibilitatea inventării unor arme cu laser care pot dezactiva definitiv sateliții.

Cum funcționează laserele

Un laser este un dispozitiv pentru crearea unui fascicul îngust de energie direcționată. Primul laser a fost inventat în 1960 și, de atunci, au fost create mai multe tipuri care folosesc diferite mecanisme fizice pentru a genera fotoni sau particule de lumină.

În funcție de intensitatea fotonului și de lungimea de undă, fasciculul de energie direcționat format de un laser poate crea o serie de efecte la țintă. De exemplu, dacă fotonii se află în partea vizibilă a spectrului, un laser poate emite lumină către ținta sa.

Laserele sunt utilizate la scară largă în viața de zi cu zi, inclusiv la imprimante, playere DVD, proceduri chirurgicale de rutină dar și la alte operațiuni cum ar fi sudarea și tăierea cu laser. Cercetătorii dezvoltă lasere ca alternativă la tehnologia undelor radio pentru a stimula comunicațiile dintre nave spațiale și sol.

Laserele,  folosite și în operațiunile militare

Noua instalație laser a Rusiei se numește Kalina. Acesta are scopul de a orbi senzorii optici ai sateliților care colectează informații. Ca și în cazul LAIRCM al SUA, orbirea implică saturarea senzorilor cu suficientă lumină pentru a-i împiedica să funcționeze.

Lansarea laserelor pe distanțe mari în spațiu nu este o idee nouă, totuși. De exemplu, misiunea Apollo 15 a NASA, din 1971, a plasat reflectoare de un metru pe Lună, care sunt vizate de laserele de pe Pământ pentru a furniza informații de poziționare.

Lipsă de comunicare între Washington şi Moscova

Rusia a amânat dialogul cu SUA asupra dezarmării nucleare în cadrul Tratatului Noul START din cauza lipsei de dispoziţie a Washingtonului de a avea în vedere priorităţile Moscovei, a declarat marţi vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov. Ne confruntăm cu o situaţie în care colegii noştri americani au demonstrat în multe aspecte nu doar o lipsă de voinţă de a percepe semnalele noastre, de a ţine cont de priorităţile noastre, dar chiar au acţionat în direcţia opusă, a spus diplomatul rus, potrivit agenţiei TASS, vorbind la o conferinţă a Fundaţiei de Diplomaţie Publică Gorceakov.

Percepţia Rusiei a fost până în ultimul moment că Statele Unite se focalizau exclusiv pe tema reluării inspecţiilor sub (tratatul) START, în timp ce soluţionarea altor probleme a fost şi continuă să fie o prioritate pentru noi, pentru Rusia, a explicat Riabkov, potrivit Agerpres.

În contextul unei deconexiuni profunde între Moscova şi Washington, nu doar de priorităţi, ci şi de valori, nu vedem nici cea mai mică dorinţă din partea SUA de a avansa în această direcţie, a punctat vice-ministrul rus de externe.

El a menţionat şi faptul că Rusia şi SUA nu au reuşit nici elaborarea completă a programului de lucru al comisiei consultative bilaterale asupra Noului START, care urma să se desfăşoare între 29 noiembrie şi 6 decembrie la Cairo, o chestiune în principal tehnică, dar totuşi importantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel