Ce este "raza morții" lui Arhimede. Descoperirea făcută de un elev de 13 ani

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un tânăr de 13 ani a reconstruit o "rază a morții", folosind un concept vechi de 2.000 de ani de la savantul grec Arhimede. 
 
 

Legendele despre ingeniozitatea inventatorului și matematicianului grec Arhimede au fost atât de răspândite încât, timp de secole, mulți savanți au crezut că acesta a fost capabil să folosească oglinzi pentru a incendia navele romane în urmă cu mai bine de 2.000 de ani.

Un elev de gimnaziu din Canada, Brenden Sener, a conceput un proiect pentru un târg de știință în care a analizat dacă o astfel de performanță era posibilă cu o versiune în miniatură a "razei morții" lui Arhimede. Deși nu încerca să dea foc la nimic, a constatat că invenția sa - care includea lămpi cu căldură și oglinzi - a crescut semnificativ temperatura țintei.

Pe baza rezultatelor proiectului său, tânărul în vârstă de 13 ani a concluzionat că "dacă ar fi fost mărit și cu o sursă de căldură suficient de puternică, cu siguranță ar fi fost posibil", a spus el pentru Business Insider.

Replicarea asediului Siracuza


Sener a devenit pentru prima dată interesat de celebrul matematician după ce l-a văzut șurubul lui Arhimede într-un documentar. El a realizat anterior un proiect bazat pe acel dispozitiv, care este adesea folosit în irigare.

"Din cauza faptului că Arhimede este un inventator atât de uimitor, am decis să cercetez mai mult invențiile sale", a spus el.

Atunci a găsit așa-numita rază a morții.

În timpul asediului Siracuza între 214 și 212 î.Hr., un general roman, Marcus Claudius Marcellus, a încercat să invadeze insula Sicilia. Un istoric din secolul al XII-lea a scris că "înclinând un fel de oglindă spre soare", Arhimede "a ars întreaga flotă romană". Scriitorul, Joannes Zonaras, și-a bazat descrierea pe scrierile anterioare ale unui istoric.

Invenția elevului

În modelul său redus ca și dimensiune, Sener a folosit lămpi cu încălzire pentru a reprezenta soarele. Oglinzile mici concave reflectau lumina pe o bucată de carton cu un „X” marcând ținta.

"A fost doar o versiune mai mică, cât de aproape am putut să o obțin în viața reală", a spus el.

Un termometru cu infraroșu a măsurat creșterea temperaturii de fiecare dată când Sener a adăugat o oglindă. Cu un bec de 100 de wați, prima oglindă a încălzit ținta cu aproximativ 46 de grade Fahrenheit. Adăugarea unei a doua și a treia oglinzi a crescut temperatura cu între 38 și 40 de grade, în timp ce a patra oglindă a ridicat-o cu 50 de grade la 128 de grade Fahrenheit. AStfe, Sener a presupus că "raza morții" lui Arhimede nu era imposibilă dacă ar fi folosit mai multe oglinzi și o sursă de căldură mai fierbinte.

O lungă istorie de încercări 


De-a lungul timpului, mulți alții au încercat să recreeze "raza morții" lui Arhimede.

Cel mai recent experiment a fost făcut în emisiunea TV "Mythbusters", dar nu a funcționat. În 2005, un profesor a aprins o barcă de lemn cu această tehnică, dar o a doua încercare a eșuat. 

Filosoful René Descartes a găsit-o neplauzibilă în 1637. Peste 100 de ani mai târziu, savantul Athanasius Kircher a mers la Siracuza pentru a afla cât de îndepărtate ar fi fost bărcile romane. În 1747, Georges-Louis Leclerc a încercat propriul experiment cu oglinzile.

În 1973, un inginer, Ioannis Sakkas, a decis că povestea era plauzibilă, deoarece a folosit oglinzi acoperite cu bronz pentru a arde lemnul acoperit cu gudron în doar câteva minute.

Dar, după cum a subliniat Sener, bărcile în mișcare sunt ținte mult mai dificile. Acoperirea norilor, distanța de la țărm și umezeala lemnului ar putea afecta eficacitatea tehnicii.

Alte arme deținute de Arhimede

Oamenii de știință și istoricii au subliniat că Arhimede avea la dispoziție și alte arme care erau mai puțin pretențioase și mai rentabile. Unii au sugerat tunuri cu abur sau amestecuri incendiare ca modalități de ardere a corăbiilor romanilor.

Grecii ar fi putut, de asemenea, să fi folosit oglinzi pentru a-i orbi pe marinari. Acest lucru, plus bărcile arse, s-ar fi putut combina în secolele care au urmat, creând astfel mitul unei raze a morții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel