Mesajul unei învăţătoare din judeţul Hunedoara a devenit viral pe reţelele de socializare.
"Ce este și ce NU este școala?
Școala NU este un loc unde profesorii sunt sclavi care muncesc pe plantația Ministerului Educației și Cercetării, iar părinții și elevii sunt administratori. Școala NU ar trebui să fie un loc de voluntariat unde profesorii își aduc material didactic confecționat acasă, laptopuri și alte instrumente cumpărate din propriile salarii. Catalogul NU este un document școlar în care profesorii pun note cu acordul părinților ; profesorii care trec prin enșpe examene NU au nevoie de acordul nimănui pentru a monitoriza progresul școlar al elevilor.
Școala NU ar trebui să fie un loc în care profesorii să fie înjosiți, înjurați, denigrați și nici ascultați pe la uși. Școala NU este o instituție fără importanță, pentru funcționarea căreia să se conceapă scenarii în trei culori, așa, pe ultima sută de metri (și să se facă afirmații de genul: „O să fie bine, dacă va fi. Probabil că vom deschide dacă se va putea. Dacă nu, nu. În ambele cazuri va fi cumva, vedem cum, dacă e să vedem. Dacă nu, nu. Dacă ne vom răzgândi, nu va fi în acel fel, ci altfel." citat - Ministrul Educației și Cercetării.
Școala NU este mai puțin importantă decât spitalul, primăria, fabrica. Școala ESTE o scară făcută din mâinile profesorilor. Pe scara aceasta urcă, în fiecare an căte puțin, copiii noștri. Președinți, miniștri, prim-miniștri, parlamentari, nu uitați că ați ajuns acolo unde sunteți acum urcând la rândul dumneavoastră pe o astfel de scară! Pe-atunci, era mai trainică. Acum, se cam bălăngăne, profesorii fiind din ce în ce mai dezamăgiți, mai învrăjbiți, mai slab motivați. Terenul educației este tot mai mocirlos și mai nesigur.", a scris Angela Stănilă, învăţătoare în oraşul Vulcan, jud. Hunedoara, pe Facebook.
"Școala mai ESTE și un atelier de formare. Aici copiii învață nu doar citit, scris și socotit. Aici ei învață să fie oameni, să se integreze în societate, să relaționeze cu ceilalți. Iar noi, cei care îi îndrumăm, facem acest lucru cu devotament, ne perfecționăm, zilnic învățăm, suntem creativi, adaptabili, greșim uneori, ne corectăm, într-un cuvânt, muncim. Am trecut prin examene dificile să ajungem aici.
Iar "școala online" este deocamdată o bâlbâială, o joacă de-a școala. Școala online, declarată obligatorie în lunile aprilie, mai și iunie, a fost o utopie. Nimic online, nicio platformă nu poate înlocui sala de clasă. Mediul online poate, cel mult, să ajute școala propriu-zisă. Copiii nu sunt roboți, ei au emoții, reacții, relaționează, au nevoie de interacțiunea directă cu profesorii și colegii. Mai mult de jumătate din copiii României adorm flămănzi, iar dumneavoastră vreți să îi "școlim" online? Ne-ați pus la dispoziție device-uri, instrumente pe care să le folosim, noi și elevii noștri? Ați organizat cursuri de perfecționare pentru cadrele didactice, în sprijinul predării online? Nu! Fiecare ne-am pregătit așa cum am considerat, am participat la câte un curs sau webinar, organizat nu de către minister, ci de către colegi care știu mai multe într-ale tehnologiei și vor să ajute. Și pentru ce? Pentru batjocura unora care afirmă că trăntim lecții online din vârful patului și primim salariile degeaba?", a mai scris învăţătoarea.
"Bineînțeles, nu mă aștept la un răspuns și nu mă aștept nici la aplauze. Probabil că cei care ar trebui să citească nu se sinchisesc la reacția unei simple învățătoare.
Nu, nu pentru măriri de salarii scriu, nici pentru vreo statuie ridicată în cinstea profesorilor care s-au dat peste cap și s-au transformat peste noapte în profesori digitali pentru că așa a zis fișa postului (prostului...). Ne este jenă să cerșim respect, statut, salarii, materiale didactice, drepturi, ceea ce ni se cuvine de fapt. Avem prea mult bun simț, probabil de aceea tăcem, încă. Și io tac, numa' scriu. Mă "mâncau" degetele de câteva zile să scriu ceva așe', să fiu vocea (din tastatura) profilor din școala noastră. Și vă zicem, pe cuvântul nostru de profi, că școala NU este o cârciumă (bem doar cafea sau suc...eventual, dacă ne serviți cu ceva "Pepsiglas" !)
P.S. Aveți grijă de scară, aveți grijă de copii. Aveți grijă de copii, aveți grijă de viitorul României. Nu aveți grijă de scară, totul se duce de râpă...chiar și voi!", a conchis Angela Stănilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu