Ce este și cum funcționează sistemul antirachetă Iron Dome din Israel

foto: Wiki Commons
foto: Wiki Commons

Iron Dome a fost dezvoltat inițial fără asistența SUA, dar în 2011, aliatul cheie al Israelului a început să sprijine financiar programul.

Sistemul Iron Dome, cunoscut și sub numele de "Cupola de Fier" sau "Domul de Fier", reprezintă un sistem defensiv complex specializat în interceptarea rachetelor. Acesta este alcătuit din radare și senzori avansați, fiind pus serios la treabă în dimineața zilei de sâmbătă, când mii de rachete au fost lansate de militanții Hamas din Fâșia Gaza asupra Israelului. Armata israeliană susține că acest sistem are o rată de interceptare de aproximativ 90%, fapt care demonstrează că numărul redus de rachete au atins țintele propuse și că pagubele au fost relativ minore, luând în considerare amploarea atacului. În 2022, România a manifestat interes pentru acest sistem, iar ministrul Apărării de la acea vreme, Vasile Dâncu, a efectuat o vizită în Israel pentru a discuta despre posibila achiziție, conform informațiilor furnizate de presa israeliană.

Se estimează că între 2.000 și 3.000 de rachete au fost lansate împotriva Israelului, conform informațiilor din Washington Post, majoritatea ratând ținta. În replică, armata israeliană anunță că a lovit sute de ținte ale grupării Hamas. 

Sistemul Iron Dome a fost dezvoltat pentru interceptarea și contracararea proiectilelor, inclusiv a rachetelor și a morțierelor, care încalcă spațiul aerian al Israelului. Prima interceptare a avut loc în aprilie 2011, când a reușit să doboare o rachetă Grad lansată din Fâșia Gaza către orașul israelian Ashkelon. De atunci, Iron Dome a interceptat și distrus mii de proiectile, contracarând cu succes atacurile lansate de militanții Hamas și alți adversari. Însă, în dimineața zilei de sâmbătă, armata israeliană a fost surprinsă de un atac coordonat al grupării palestiniene.

Cât de tare a reușit Hamas să penetreze sistemul Iron Dome 

Potrivit experților, valul inițial de atacuri cu rachete din partea Hamas a fost mai mare decât orice s-a văzut în amintirea recentă în conflictele militare repetate dintre Israel și Hamas. Israelul susține că Domul de Fier a avut o eficiență de aproximativ 90% în interceptarea rachetelor în ultimii 12 ani. Cu toate acestea, ușurința relativă cu care teroriștii au reușit să penetreze granița și să atace orașele de la frontieră pune sub semnul întrebării eficacitatea sistemului Iron Dome. 

Cum funcționează Iron Dome

Acest sistem este extrem de avansat din punct de vedere tehnologic și folosește algoritmi sofisticați, inteligență artificială și senzori avansați pentru a efectua aceste operațiuni în timp real și pentru a proteja populația împotriva atacurilor cu rachete.

A fost creat pentru a intercepta și neutraliza rachetele și proiectilele de artilerie lansate asupra teritoriului Israelului.

Iată cum funcționează:

Radarul identifică și urmărește rachetele sau proiectilele inamice care se apropie de teritoriul israelian.

Sistemul evaluează traiectoria și traiectoria previzibilă a fiecărei rachete, calculând dacă aceasta va lovi zone populate sau obiective importante.

Bazat pe evaluarea traiectoriei, sistemul decide dacă interceptează racheta inamică sau nu. Se iau în considerare factori precum probabilitatea ca racheta să lovească o zonă dens populată sau o infrastructură critică.

Dacă se decide interceptarea, un interceptor este lansat spre racheta inamică. Acest interceptor poate fi o rachetă numită "Tamir".

Interceptorul urmărește și se îndreaptă către racheta inamică, folosind datele radarului pentru ghidare. În timpul interceptării, interceptorul anulează racheta inamică, distrugând-o în aer.

După interceptare, sistemul analizează rezultatele pentru a se asigura că racheta inamică a fost eliminată cu succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel