Află în articol ce este tulburarea Borderline și care sunt primele simptome.
Tulburarea de personalitate Borderline (TPB), cunoscută și sub denumirea tulburare de personalitate liminală, este o tulburare mentală caracterizată printr-o varietate de simptome și comportamente dificile de gestionat. Aceasta este una dintre cele mai controversate și complicate tulburări de personalitate și poate afecta grav viața unei persoane și relațiile sale. Doctorul psiholog Alexandra Nae a explicat în direct la Antena 3 CNN care sunt primele simptome ale acestei boli.
"Turburarea Bordeline este o tulburare de personalitate care se caracterizează prin instabilitate emoţională, impulsivitate, dificultăţi de relaţionare cu cei din jur, prezenţa unor gânduri obsesive şi a unor emoţii intense. Avem şi prezenţa unor comportamente adictive, cât şi comportamente de autovătămare. Dacă diagnosticul este corect se recomandă începerea unei intervenţii psihoterapeutice, iar dacă avem anumite simptome cum ar fi atacuri de panică, un episod psihotic sau alte elemente de genul se recomandă şi intervenţia unui medic psihiatru", a explicat Alexandra Nae.
Totodată, psihologul a precizat şi unul dintre exercițiile pe care le pot face persoanele care suferă de tulburarea Bordeline.
"Având în vedere că printre simptomele specifice se numără instabilitatea afectivă un exemplu de exercițiu sau plan ar fi managementul propriilor emoţii", a spus Alexandra Nae.
1. Instabilitate în relații: Indivizii cu TPB pot avea relații interpersonale intense, dar instabile. Aceste relații pot fi caracterizate prin idealizarea excesivă a celorlalți, urmată de deziluzie și conflicte frecvente.
2. Impulsivitate: Persoanele cu TPB pot manifesta comportamente impulsive care pot pune în pericol propria lor siguranță, cum ar fi auto-vătămarea, automutilarea, consumul excesiv de alcool sau droguri, sau comportamente sexuale riscante.
3. Teamă de abandon: Un alt simptom comun este teama intensă de a fi abandonat sau lăsat în urmă de cei dragi. Această teamă poate duce la comportamente disperate pentru a evita abandonul, chiar dacă este perceput în mod eronat.
4. Identitate confuză sau instabilă: Persoanele cu TPB pot avea dificultăți în definirea unei identități personale stabile și pot experimenta schimbări frecvente în ceea ce privește valori, obiective și direcție în viață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu