Ce este şi cum funcţionează un cont de economii. Ghid pentru începători

Economii
Economii

Unul dintre instrumentele bancare aflate la îndemâna oricui este contul de economii. Însă nu mulţi înţeleg exact cum funcţionează sau de ce este bun. 

Cu un cont de economii, banii pot fi depuşi oricând în cont, dar nu pot fi retraşi în orice moment. Cele mai multe bănci restricţionează retragerile în funcţie de anumiţi factori. Există, însă, şi un avantaj pentru clienţi. Retragerile restricţionate înseamnă dobânzi mai mari la economii, deci suma pe care o depuneţi creşte în timp. 

Diferenţa între depozitul la termen şi contul de economii

Băncile promovează, de asemenea, şi depozitele la termen pentru clienţii lor. Depozitul la termen este un cont în care se face o singură depunere, pentru o perioadă fixă de timp, de regulă nu mai mult de 13 luni. În schimb, un cont de economii îţi permite să depui bani în orice moment vrei. 

Contul de economii este util, astfel, pentru cei care vor să dea deoparte o sumă mică din salariu în fiecare lună. 

Şi în ceea ce priveşte retragerea banilor sunt diferenţe între depozitul la termen şi contul de economii. În cazul unui depozit, banii pot fi retraşi doar la scadenţă. Conturile de economii permit, însă, retrageri parţiale sau chiar totale din cont. 

Sold minim obligatoriu 

Una dintre condiţiile pe care băncile o impun clienţilor este soldul minim obligatoriu la conturile de economii. Este vorba despre blocarea unei sume minime de bani în bancă, iar reducerea soldului contului de economii sub această sumă duce la închiderea contului sau la pierderea dobânzii. 

Astfel, dacă soldul minim este de 500 de lei, iar noi avem în bancă 2000 de lei, nu vom putea retrage mai mult de 1500 de lei din contul de economii. 

Cine poate deschide un cont de economii 

Orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani își va putea deschide un cont de economii personal. Aceștia trebuie să aibă o carte de identitate valabilă la ei, emisă de un Inspectorat de Poliție.

La deschiderea unui astfel de cont nu se va ține seama de datoriile pe care le-ai putea avea, de eventualele restanțe în plata creditelor și nici nu va trebui să faci dovada unor venituri lunare constante, conform financer.com

Numai dacă ai fost acuzat de terorism sau falsificarea banilor ți se va interzice deschiderea unui cont de economii sau depozit bancar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel