Află în articol ce este "variola maimuței".
Africa de Sud a anunţat joi un al doilea deces cauzat de mpox, cunoscute anterior sub numele de "variola maimuţei", la mai puţin de 24 de ore după ce fusese raportat primul deces atribuit acestei boli, informează Agerpres, citând Xinhua.
Acest caz ridică la şase numărul total de cazuri de mpox din Africa de Sud. Potrivit autorităților, toate cazurile au fost confirmate în provinciile Gauteng şi KwaZulu-Natal, cel mai recent caz fiind înregistrat în KwaZulu-Natal.
Foster Mohale, purtătorul de cuvânt al departamentului, a declarat că ultimul pacient care a murit în urma acestei boli, cunoscute anterior sub numele de "variola maimuţei", era un bărbat de 38 de ani care fusese testat pozitiv pentru mpox miercuri, după ce a fost internat într-un spital local din KwaZulu-Natal cu leziuni extinse, limfadenopatie, dureri de cap, oboseală, ulcere orale, dureri musculare şi dureri în gât.
"Din păcate, pacientul a decedat în KwaZulu-Natal în aceeaşi zi în care rezultatele testului său au ieşit pozitive", a indicat Mohale, adăugând că pacientul trăia cu HIV.
Departamentul de Sănătate din această țară a declarat că a iniţiat deja o anchetă cu privire la cele mai recente decese şi cazuri pentru a preveni răspândirea în continuare a bolii.
Variola maimuței (Monkeypox) este o boală virală rară cauzată de virusul Monkeypox, care face parte din familia de virusuri Poxviridae, genul Orthopoxvirus. Această boală este similară din punct de vedere clinic cu variola, dar este considerată mai puțin severă. Virusul a fost identificat pentru prima dată la maimuțe în 1958, iar primul caz uman a fost raportat în 1970 în Republica Democratică Congo.
Simptomele variolei maimuței apar de obicei la 5-21 zile după infecție și pot include: febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, inflamația ganglionilor limfatici, erupții cutanate, care evoluează în leziuni asemănătoare veziculelor și pustulelor, în special pe față, mâini și picioare.
Virusul Monkeypox se poate transmite de la animale la oameni prin contact direct cu sângele, fluidele corporale sau leziunile cutanate ale animalelor infectate. Transmiterea de la om la om poate avea loc prin contact direct cu fluidele corporale, leziunile cutanate, sau obiectele contaminate. De asemenea, poate fi transmisă prin picături respiratorii mari, care necesită un contact prelungit față în față.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu