Ce este Zona Zoster, boala din cauza căreia Jens Stoltenberg nu mai vine în România

Colaj sugestiv/ Surse foto: Agerpres, Pexels
Colaj sugestiv/ Surse foto: Agerpres, Pexels

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu zona zoster şi va participa doar de la distanţă la evenimentele la care era invitat în Germania şi România, a anunţat joi un oficial al Alianţei Nord-Atlantice.

Secretarul general va desfăşura vizita sa planificată în Germania (şi România) de la distanţă şi nu în persoană. El a fost diagnosticat cu zona zoster, ceea ce se poate întâmpla după COVID-19, şi lucrează de acasă, a declarat pentru Reuters reprezentantul NATO.

Stoltenberg a fost testat pozitiv la COVID-19 la jumătatea lunii mai. La acea dată, el a avut simptome uşoare şi a lucrat de acasă, potrivit unui purtător de cuvânt al NATO.

Jens Stoltenberg urma să se întâlnească joi, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz şi să participe vineri, la Palatul Cotroceni, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9).

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, scrie Agerpres.

Zona zoster este o infecție virală care provoacă o erupție dureroasă. Deși zona zoster poate apărea oriunde pe corp, cel mai adesea apare ca o singură dungă de vezicule care se întinde fie în partea stângă, fie în partea dreaptă a trunchiului.

Zona zoster este cauzată de virusul varicelo-zoster - același virus care provoacă varicela. După ce ați avut varicela, virusul se află inactiv în țesutul nervos din apropierea măduvei spinării și a creierului. Ani mai târziu, virusul se poate reactiva sub formă de zona zoster.

Zona zoster nu este o afecțiune care pune viața în pericol, dar poate fi foarte dureroasă. Vaccinurile pot ajuta la reducerea riscului de zona zoster. Tratamentul precoce poate ajuta la scurtarea unei infecții cu zona zoster și la reducerea șanselor de complicații. Cea mai frecventă complicație este nevralgia postherpetică, care provoacă durere pentru o lungă perioadă de timp după ce veziculele s-au curățat.

Simptome

Semnele și simptomele zosterului afectează de obicei doar o mică secțiune a unei părți a corpului. Aceste semne și simptome pot include:

-Durere, arsură, amorțeală sau furnicături
-Sensibilitatea la atingere
-O erupție roșie care începe la câteva zile după declanșarea durerii
-Bube pline de lichid care se deschid, după care se formează crusta
-Mâncărime

Unii oameni experimentează și:

-Febră
-Durere de cap
-Sensibilitate la lumină
-Oboseală

Durerea este de obicei primul simptom al zosterului. Pentru unii, poate fi intensă. În funcție de localizarea durerii, uneori poate fi confundată cu un simptom al problemelor care afectează inima, plămânii sau rinichii. Unii oameni se confruntă cu durere de zona zoster fără a dezvolta vreodată erupția cutanată.

Uneori, erupția zoster apare în jurul unui ochi sau pe o parte a gâtului sau a feței, notează Clinica Mayo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel