Ce fac unele țări pentru a-și evacua cetățenii din Liban - Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Tot mai multe țări își evacuează cetățenii din Liban.

Țări din întreaga lume au elaborat planuri de urgență pentru evacuarea cetățenilor lor din Liban după escaladarea dramatică a conflictului dintre Israel și mișcarea armată libaneză Hezbollah, și după atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului de marți.

Nicio țară nu a lansat încă o evacuare militară la scară largă, iar unele țări închiriază avioane deoarece aeroportul din Beirut rămâne deschis.

Iată detalii cu privire la planurile de urgență din mai multe țări, conform Reuters:

Australia

Australia a aranjat sute de bilete de avion pentru ca cetățenii săi să părăsească Libanul și a trimis avioane militare în Cipru ca parte a unui plan de urgență. Planurile sale de urgență ar putea include evacuarea pe mare, deși autoritățile au îndemnat aproximativ 15000 de cetățeni din Liban să plece cât timp aeroportul din Beirut rămâne deschis.

Belgia

Ministerul de Externe al Belgiei a sfătuit cetățenii să plece cât mai curând posibil, a anunțat agenția de presă Belga.

China

Peste 200 de cetățeni chinezi au fost evacuați în siguranță de către Guvern, a anunțat agenția oficială de presă chineză Xinhua.

Canada

Știri din Canada sugerează că va coopera cu Australia în evacuarea cetățenilor pe mare. Planul implică contractarea unei nave comerciale pentru a transporta 1000 de persoane pe zi, a declarat ziarul Toronto Star.

Cipru

Cipru a evacuat joi 38 de cetățeni ciprioți din Beirut cu un avion pus la dispoziție de Grecia. Se estimează că în Liban se află între 1000 și 1500 de ciprioți.

Danemarca

Ministerul de Externe al Danemarcei a îndemnat cetățenii danezi să părăsească Libanul cât mai curând posibil, dar a precizat că nu a inițiat o evacuare, deoarece încă mai există zboruri comerciale din Liban.

Compania aeriană libaneză Middle East Airlines va desfășura zboruri suplimentare din Beirut către destinații din Europa pentru a satisface cererea de călătorii comerciale din afara țării, a declarat Ministerul danez de Externe.

Franța

Franța nu a emis un ordin de evacuare, deși are planuri de mai multe luni. Planurile de urgență actuale se axează pe Cipru și pe aeroportul din Beirut, în timp ce se discută, de asemenea, evacuarea prin Turcia. Franța are o navă de război în regiune, în timp ce un transportator francez de elicoptere va sosi în estul Mediteranei în zilele următoare și va lua poziție în cazul în care se va lua decizia de a evacua cetățenii străini din Liban.

Germania

Germania a evacuat din Liban personalul neesențial, familiile angajaților ambasadei și cetățenii germani care sunt vulnerabili din punct de vedere medical și îi va sprijini pe ceilalți care încearcă să plece, au declarat luni, într-o declarație comună, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării.

Grecia

Grecia a evacuat joi 22 dintre cetățenii săi, împreună cu unii cetățeni ciprioți. Ministerul grec de Externe a îndemnat cetățenii săi să părăsească Libanul și să evite orice călătorie în această țară, o fregată fiind pregătită în cazul în care este nevoie de asistență.

Italia

Italia a redus personalul diplomatic și a consolidat personalul de securitate la ambasada sa din Beirut. Ministrul de Externe, Antonio Tajani, a îndemnat în mod repetat cetățenii să părăsească țara și a solicitat Israelului asigurări cu privire la siguranța forțelor italiene de menținere a păcii din zonă.

Țările de Jos

Țările de Jos vor trimite un avion militar pentru repatrierea cetățenilor din Liban cu două zboruri pe 4 și 5 octombrie, a declarat miercuri Ministerul Apărării olandez. Zborurile către baza aeriană militară din Eindhoven vor fi disponibile și pentru persoane din alte țări, dacă există suficient spațiu pentru a le găzdui, a precizat acesta.

Polonia

Polonia va limita numărul de angajați la ambasada sa din Beirut, a declarat marți un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, adăugând că Varșovia va organiza transportul cetățenilor care doresc să părăsească Libanul.

Portugalia

Premierul Luis Montenegro a recomandat să nu se călătorească în Liban. De asemenea, un număr mic de cetățeni portughezi care locuiau acolo au fost evacuați

România

România a evacuat joi 69 de cetățeni din Liban cu o aeronavă militară, au anunțat Ministerele de Externe și Apărăre.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că peste 1100 de cetățeni români și membri de familie și-au înregistrat prezența în Liban la ambasadă.

Citește mai multe aici: Zeci de români, repatriați din Liban cu o aeronavă C 27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române

Rusia

Rusia a început evacuarea cetățenilor din Liban, iar un zbor special a plecat joi din Beirut cu membrii familiilor diplomaților ruși, a declarat ministrul rus pentru situații de urgență. Aproximativ 3000 de ruși și cetățeni ai Comunității Statelor Independente (CSI) doresc să plece, a raportat agenția de presă TASS.

Spania

Spania intenționează să trimită două avioane militare pentru a evacua până la 350 de cetățeni din Liban încă de joi .

Turcia

Turcia este pregătită pentru o posibilă evacuare a turcilor din Liban pe cale aeriană și maritimă și colaborează cu aproximativ 20 de țări pentru o posibilă evacuare a cetățenilor străini prin Turcia. Aproximativ 14000 de cetățeni turci au fost înregistrați la consulatul din Liban, dar numărul nu era definitiv.

Regatul Unit

Guvernul britanic a închiriat un număr limitat de zboruri pentru a-i ajuta pe cetățenii săi să părăsească Libanul. Peste 150 de cetățeni britanici și persoane aflate în întreținere au părăsit Beirutul miercuri cu un zbor închiriat de Guvern.

Marea Britanie a deplasat aproximativ 700 de militari în Cipru, consolidându-și resursele militare, inclusiv două nave ale Marinei Regale.

Statele Unite

Statele Unite au ordonat desfășurarea a zeci de trupe în Cipru pentru a ajuta la pregătirea pentru scenarii precum evacuarea americanilor din Liban. Statele Unite colaborează cu companiile aeriene pentru a adăuga zboruri din Liban, cu mai multe locuri pentru americani, a declarat marți Departamentul de Stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel