Ce face România dacă Rusia oprește gazul. Chisăliță: Impact major în ceea ce privește PREȚUL

Sursa foto: Pexels (Magda Ehlers)
Sursa foto: Pexels (Magda Ehlers)

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a explicat ce ar însemna ca Rusia să oprească gazul către Europa şi ce ar putea face România în acest caz.

"Aș face câteva corecţii. Conform Institutului Naţional de Statistică, în 2021 nivelul de import al gazelor naturale a fost de 29%. Este un element important, pentru că, pentru a rezolva problemele, mai ales în aceste perioade, trebuie să fim foarte atenţi despre ce cifre vorbim. A doua problemă... În ceea ce priveşte această oprire a Nord Stream, trebuie să avem în vedere că. săptămâna trecută. a mai fost un anunţ via surse din extern că se opreşte conducta Yamal. Conducta Yamal nu s-a oprit, a mers bine-mersi, dar faptul a fost o creştere cu vreo 60% a preţului gazelor naturale pe TTF. Cred că, în perioada asta, trebuie să fim foarte atenţi ce informaţii rostogolim, pentru că vedem că există o serie de fake-news-uri care determină creşterea de preţuri", a spus Dumitru Chisăliță, la Antena 3.

"Beneficiarul direct este tocmai Rusia"

Cât despre faptul că președintele Joe Biden ar urma să interzică importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia, acesta a mai spus: "De la momentul în care s-a făcut acest anunţ, că va fi televizat, şi acesta probabil va fi elementul care va fi rostit de preşedintele SUA, preţul petrolului a crescut pe brand cu vreo 7 dolari. În ultima oră, acesta este rezultatul, pentru că SUA importă cam 1% din ce exportă Rusia - o cantitate extrem de mică -, dar poziţionarea sa în piaţă şi în modul în care evoluează preţurile este foarte important. (...)

Impactul va fi unul minor din punct de vedere al problemelor pe care le va face Rusiei, dar impactul va fi major în ceea ce priveşte preţul şi trebuie să avem în vedere că preţul acestor produse se întoarce în preţul petrolului exportat de Rusia în toate ţările şi în ceea ce priveşte gazele exportate de Rusia, pentru că există o indexare, pe anumite contracte, cu preţul petrolului. Până la urmă, cel care este beneficiarul direct, culmea, al unei astfel de activităţi pe termen scurt este tocmai Rusia".

"Problema rămâne pentru alimentarea cu gaze a iernii următoare"

"Pentru România, trebuie să fim foarte atenţi la ce vorbim în această perioadă. Se discută foarte mult că au existat companii românești care au închis surse de gaze. Este un element fals, nici măcar nu se poate pune problema unor închideri. RomGaz şi OMV nu au scăzut capacităţile de producţie. (...) Depletarea naturală a zăcămintelor este una. Scăderea cu rea-voinţă este cu totul altceva. Sunt două lucruri diferite. Nu a scăzut producţia datorită intervenţiei cumva, ci a scăzut datorită depletării naturale. (...)

Trebuie să aducem aceste gaze care sunt finalizate, exploatate din zona Mării Negre. Dacă mâine se întâmplă acest lucru (n.r. dacă Rusia oprește exportul de gaz către România), până undeva în toamnă România nu va avea nicio problemă din punct de vedere al alimentării consumatorilor cu gaze naturale, având în vedere gazele care sunt în depozit, cât şi producţia care există acum. Problema rămâne pentru alimentarea cu gaze a iernii următoare, pentru că este nevoie de surse suplimentare care pot veni din interiorul României", a spus Dumitru Chisăliță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel