Ce facem cu lumânarea din noaptea de Înviere. Sfatul părintelui Vasile Ioana pentru credincioşi

Sursă foto: Facebook - Orașul Timișoara
Sursă foto: Facebook - Orașul Timișoara

Părintele Vasile Ioana ne spune ce trebuie să facem cu lumânarea în noaptea de Înviere. 

"Fiecare dintre noi venim în noaptea Învierii în faţa Sfintelor Altare având în mână o lumânare. Aceasta se aprinde de la lumânarea pe care preotul o oferă aprinsă, spunând 'Veniţi de luaţi lumină'. Luăm cu toţii lumină sfântă şi ne bucurăm de lumina lui Hristos, care este viaţa şi bucuria noastră. Ce facem cu lumânarea aceasta? Aceasta rămâne aprinsă, de aceea recomand celor care iau lumânări de la pangarele Bisericilor să ia lumânări care durează mai mult şi care ard înăuntru, pentru a o putea transporta mai uşor în drum spre casă. 

Când plecăm de la Biserică în noaptea de Înviere, după Sfânta Liturghie, plecăm cu lumânarea aprinsă. E foarte frumos să mergem să populăm străzile oraşelor cu lumânări aprinse, să mergem apoi la cimitir la cei dragi, să aprindem o lumânare, căci lumina lui Hristos luminează şi celor vii, şi celor adormiţi. Această lumânare o avem aprinsă şi la masa de Paşte, în mijlocul mesei. Aceasta tronează acolo, pentru că Iisus Hristos este lumina lumii. Imaginea aceasta a luminii este în mijlocul mesei de Paşte. 

E foarte interesant că noi, cei din urban, avem altă rânduială. Anume, mergem acasă cu lumânările aprinse, dar apoi nu doar că o aprindem la masa de Paşti, ci şi toată săptămâna luminată. Aceasta este o lumânare diferită de alte lumânări. Când îţi e greu, dacă ai o durere de cap, o dispută în familie, aprinde lumânarea aceasta şi roagă-te lui Dumnezeu şi cântă Hristos a Înviat. 

Aceasta nu este o lumânare obişnuită, ci una care a purtat lumina sfântă de la Ierusalim. În felul acesta, toată ţara s-a umplut de lumina lui Dumnezeu care aduce bucurie oamenilor", a precizat părintele Vasile Ioana, conform unui clip video publicat de Trinitas TV.

Episcopul Giurgiului: De Paşti nu urăm Sărbători Fericite

"Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele Domnului.

Nu îngăduiţi să vă fie spre osândă, ci spre viaţă veşnică! Căutaţi lumina cea neapusă a Învierii şi nu strălucirea obositoare a sărbătorii lumeşti. Nu cădeţi pradă cuvintelor deşarte, căci la Paşte nu ne urăm unii celorlalţi „Sărbători fericite!”, ci mărturisim că „Hristos a înviat!”. Priviţi‑le pe toate cu bucurie şi cu înţelegere duhovnicească, lăsaţi la o parte invidia şi ura, duşmăniile de tot felul şi vorbele de ocară. Împăcaţi‑vă cu cei ce v‑au greşit, iertaţi celor ce vă iartă şi, mai ales, celor ce nu mai pot ierta. Nu uitaţi că, ţintuit pe cruce, Hristos a iertat, nu a blestemat. Fiţi cu luare aminte la toate cele ce se petrec în jurul nostru şi nu vă amăgiţi că se poate afla ceva fără de rânduiala lui Dumnezeu.

În toată vremea şi în tot ceasul vă îndemn să nu încetaţi a vă ruga, după cuvântul Dumnezeiescului Pavel (I Tes. 5,17). Căutaţi să fiţi bineplăcuţi mai degrabă lui Dumnezeu, căci numai astfel veţi putea împlini şi cererile oamenilor", a transmis Episcopul Giurgiului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel