Un şofer din Constanţa a fost urmărit cu un cuţit şi ameninţat de un alt participant la trafic pe care primul îl atenţionase că circulă pe contrasens cu maşina. Cazul vine la doar câteva zile după ce în Bucureşti un motociclist a lovit un bărbat pe trotinetă şi l-a făcut pe acesta să se dezechilibreze şi să cadă în faţa unei maşini care l-a lovit în plin. Titi Aur, specialist în conducere defensivă şi fost pilot de raliuri, şi Virgil Mihailovici, preşedintele Asociaţiei pentru Siguranţă Auto, au precizat pentru DC NEWS ce ar trebui să facă şoferii atunci când văd comportamente agresive sau reguli încălcate în trafic.
VEZI Şofer din Constanţa, urmărit cu un cuţit de un bărbat pe care l-a atenţionat că merge pe contrasens
"Din exemplele astea, se dovedeşte că nu e bine să intervenim în niciun fel. În străinătate, oamenii doar sună la serviciile de urgenţă, nu intervin. Problema este că oamenii ar face de bună credinţă lucrul acesta, dacă ar fi apăraţi într-un fel sau altul de urmări. Adică dacă ar fi pedepse mai dure în Codul Rutier sau dacă s-ar aplica cele prezente, lumea poate ar fi interveni. Dar eu îmi amintesc că există prevederi care spun că avem obligaţia, ca cetăţeni, să semnalăm neregulile. Problema este că nu suntem protejaţi! Teoretic, dacă ai obligaţii, ai şi dreptul de a fi protejat, dar realitatea ne contrazice.
Oricum, pe mine mă îngrozeşte faptul că în ultimele două luni aproape nu a fost zi în care să nu auzim de un accident mortal. Mi se pare absolut înfiorător, în condiţiile în care toate guvernele din 2016 încoace, când a fost aprobată strategia de siguranţă rutieră, au ştiut de acest program şi nu a fost aplicat, nu s-au aplicat prevederile care trebuie să ne asigure un trafic mai bun. Şi nici nu putem da vina pe căldură pentru aceste manifestări, e doar o scuză asta. În realitate, lipsa de educaţie ne face să fim aşa", a spus Virgil Mihailovici, preşedinte ASA, pentru DC NEWS.
"Este extrem de dificil de găsit un singur răspuns la această întrebare. Aş pleca de la împărţirea şoferilor în cele trei categorii de producători de accidente. Nu e a mea împărţirea, e a Poliţiei Rutiere. În jur de 15-20 la sută sunt începători, cei care nu prea ştiu ce au de făcut, nu au fost pregătiţi, nu au experienţă. A doua categorie mare este grosul şoferilor, formată din oameni corecţi, dar prinşi pe pas greşit sau nu realizează la ce pericol se expun. Tot 15 la sută, după statisticile Poliţiei, sunt teribiliştii, asta e a treia categorie.
Atunci, dacă cel care a greşit face parte din una din cele două categorii, începătorul sau cel corect care greşeşte o dată, atunci acel cineva va reacţiona corect. Îşi va da seama că a greşit şi îşi va reveni. Dar dacă face parte din a treia categorie, şi e drogat, băut, fără permis sau mai ştiu eu cum, şi tu îl atenţionezi cu bună intenţie, acela va reacţiona urât: te va înjura, te va bate, te va urmări. E greu să vin eu, sau oricine, şi să spun şoferilor să atenţioneze pe cineva care încalcă reguli de circulaţie. Dacă e să spun generic, dacă are volan pe dreapta, nu poartă centura şi are farurile stinse, mai bine îl ignori total şi suni la 112. Dacă pare om civilizat, asumă-ţi să îl atenţionezi. Dacă simţi cel mai mic risc, mai bine faci precum câinii, întorci capul. Astfel, cel care e agresiv nu atacă! Împrumutând de la animale, eu aş da sfatul ăsta, întoarce capul şi fă-te că nu îl vezi!", a declarat şi Titi Aur
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci