Cui nu i s-a întâmplat, măcar o dată, să ajungă acasă și să își găsească locul de parcare ocupat? Sigur multora dintre noi, mai ales că în ultimii ani numărul mașinilor a crescut exponențial, iar locurile de parcare sunt cam aceleași. Iată ce poți să faci dacă ţi se întâmplă asta.
În ultimii ani, numărul mașinilor s-a înmulțit și, din păcate, locurile de parcare sunt insuficiente. Așadar, fiecare șofer se descurcă cum ştie și parchează pe unde poate. Nu de puţine ori se ivesc şi conflicte între participanții la trafic din lipsa spațiului de parcare. În marile oraşe şi nu numai, un loc de parcare se poate rezerva pentru tot anul la Primărie. Însă, se întâmplă să te întorci acasă de la serviciu și să îți găsești poziția ocupată de altă mașină. Iată ce poţi să faci dacă te regăsești într-o asemenea situaţie.
Din păcate, există o mulțime de participanți la trafic care nu respectă regulile de circulație. Aceștia își lasă mașina pe unde apucă, fie în stradă, fie ocupă locul de parcare al altcuiva, de cele mai multe ori uitând să lase și un număr de telefon atașat pentru a putea fi contactați. Și desigur, până la un conflict nu mai este decât un pas. Dacă și tu te-ai confruntat cu o astfel de problemă, trebuie să știi că cea mai bună metodă de a o rezolva este să apelezi la Poliția Locală și să anunți ocuparea abuzivă a locului de parcare. Este singura metodă legală. Trebuie să știi că va fi necesar să dovedești că deții acel loc de parcare, iar după aceea organele de poliție vor lua măsurile care se impun.
„Se sesizează Poliția Locală din sectorul respectiv care are obligaţia de a trimite un echipaj la faţa locului. Odată ajunşi, poliţiştii vă vor cere să faceţi dovada faptului că aţi achitat locul de parcare respectiv, deci trebuie să aveţi actele care demonstrează acest lucru la îndemână. Persoana care a ocupat locul de parcare abuziv va fi identificată şi sancţionată. Pentru început, va primi avertisment, apoi amendă, însă se poate ajunge până la a i se ridica autoturismul”, a explicat Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Bucureşti, potrivit click.ro. Nu este deloc indicat să încerci să îți faci sigur dreptate și să blochezi autoturismul parcat ilegal sau să îi aduci daune fizice, pentru că riști și tu să fii sancționat, conform legii. Așadar, legea prevede ca persoana care a ocupat locul de parcare al altcuiva să fie sancționată cu amendă și chiar cu ridicarea mașinii. Important de precizat este că ambele pedepse pot fi cumulate.
Din august, șoferii nu mai pot parca gratis pe locurile amenajate în centrul Bucureștiului sau pe trotuar. În paralel, serviciul va fi digitalizat. În această toamnă se vor pune parcometre și bariere automate, astfel că taxatorii vor dispărea, iar cei care parchează pe trotuar vor fi sancționați. Cei care nu plătesc parcarea vor fi sancționați cu o suprataxă și li se va bloca roata sau li se va pune un blocator de parbriz, inspectorii urmând să verifice cine și-a plătit parcarea și cine nu, din mașini electrice, cu ajutorul unei aplicații care citește numerele de pe plăcuțele de înmatriculare, așa cum se întâmplă în alte capitale europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu