EXCLUSIV  Ce faci dacă te trezești că fondul de pensie nu mai există? Alfred Bulai, după prăbușirea Euroins, anunțată de ASF: Sunt bulversat

foto Inquam Photos / Octav Ganea
foto Inquam Photos / Octav Ganea

Sociologul Alfed Bulai ridică adevărata problemă după prăbușirea Euroins. 

Publicitate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a explicat, vineri, în opt puncte, de ce a considerat să ridice autorizația Euroins, asiguratorul cu cele mai multe polițe RCA încheiate pe piața din România, respectiv 31% dintr-un total de 7 milioane. Conform comunicatului, Euroins ar fi fost notificată în două rânduri, o dată în 22 octombrie 2022 și a doua oară în 2 februarie 2023 cu privire la rapoartele de control care constată, printre altele, că estimările companiei din planul de redresare sunt nerealiste: ”există diferențe între raportările societății și situația reală”.

Vezi aici cele opt abateri constatate de ASF

Euroins, pe de altă parte, consideră surprinzătoare decizia ASF, conform comunicatului de presă semnat de Tanja Blatnik, CEO Euroins România. Aceasta spune ar fi două audituri independente în curs de desfășurare, ce vor fi gata la final de martie, dar care ar fi ignorate de ASF. Compania mai acuză ASF că a scurs în mass-media informațiile înainte de orice comunicare oficială. 

Citește aici comunicatul complet

În acest context, sociologul Alfred Bulai a spus, în emisiunea ”Nod în Papură” de sâmbătă, 18 martie, că ”Autoritatea de Supraveghere bănuiesc că ar fi trebuit să supravegheze din timp, nu să vină hodoronc-tronc și să spună ”băi, i-am verificat pe ăia, nu mai au niciun ban”. Totuși, cum peste noapte se întâmplă chestiile astea? Mi se pare că funcționează prost. La fel și cu ceilalți care au dat faliment acum un an - doi... E un semnal care mie-mi spune că nu funcționează ăia care supraveghează. Statul trebuie să garanteze că firmele de asigurări își fac treaba, pentru că ăsta este scopul, să-ți acopere riscuri, nu ca ele să reprezinte un risc... Atunci, întrebarea este: cum vor supraveghea fondurile de pensii când vor trebui să dea pensiile. Acolo devine o dramă mult mai mare. Aici, era, în cel mai rău caz, pe un an de zile asigurarea și câteva sute de lei se pot pierde, să zicem, deși procesul durează, probabil că pierderile sunt mici, dar ce faci dacă te trezești că un fond de pensie nu mai există? Din punctul meu de vedere este un semn de slăbiciune al statului care nu este în stare din timp să preîntâmpine, nu să-mi spună ”dom`ne, i-am verificat și le-am dat și amenzi”, adică tu-mi spui că au fondurile goale și le dai și amenzi. Cu ce mă ajută pe mine că le dai amenzi acum? Din punctul ăsta de vedere, eu sunt bulversat de modul în care lucrează instituțiile statului de control”. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel