Racheta "Oreşnik" a fost lansată de Rusia în premieră asupra Ucrainei.
Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune, informează Reuters, care trece vineri în revistă informaţiile care se cunosc despre această rachetă, numită "Oreşnik" (Alun).
În plus, președinte rus a declarat joi că războiul din Ucraina escaladează spre un conflict global după ce Statele Unite şi Regatul Unit au permis Ucrainei să lovească mai adânc în Rusia cu rachetele lor. El a amenințat Occidentul că Moscova ar putea riposta.
Racheta "Oreşnik", una dintre cele mai noi rachete cu rază intermediară, a fost lansată asupra uneia dintre instalaţiile complexului militar-industrial din oraşul ucrainean Dnipro. Potrivit lui Putin, acesta a fost un răspuns direct la utilizarea de către Ucraina a unor rachete americane şi britanice pe 21 noiembrie. Oraşul ucrainean găzduieşte uzina de rachete şi tehnologie spaţială Pivdenmaş, cunoscută ruşilor sub numele de Iujmaş.
Putin a declarat că "Oreşnik" este o rachetă balistică hipersonică. Tot el a susținut că racheta a zburat cu o viteză de 10 ori mai mare decât a sunetului, sau "de 2,5-3 kilometri pe secundă", şi nu a putut fi interceptată de sistemele de apărare antiaeriană. Totuși, surse ruse au spus că raza de acţiune a rachetei este de 5.000 km. Experții susțin că dacă este adevărat asta ar permite Rusiei să lovească cea mai mare parte a Europei şi coasta de vest a Statelor Unite.
"Oreşnik" face parte din sistemele de arme "fără egal în lume" prezentate de Putin în 2018, în ceea ce mulţi au numit noul Război al Stelelor dintre Rusia şi NATO, scrie EFE.
Rușii amintesc că "Oreşnik" poate transporta focoase nucleare. Racheta ar avea cel puţin şase focoase individuale ghidate, capabile să lovească ţinte diferite. Totodată, aceasta ar putea, teoretic, să lovească ţinte chiar şi la mii de kilometri distanţă, cu o marjă de eroare de doar câteva zeci de metri.
Expertul militar rus Anatoli Matviciuk a declarat că racheta ar putea transporta şase până la opt focoase convenţionale sau nucleare şi că probabil era deja în serviciu, potrivit lui Iuri Podoliaka, un important blogger militar prorus, născut în Ucraina.
Pentagonul a informat că racheta lansată de Rusia se bazează pe modelul rachetei balistice intercontinentale "RS-26 Rubej" (ICBM) şi că SUA au fost notificate cu privire la lansare prin canale de reducere a riscului nuclear.
Forţele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a tras un ICBM asupra Dnipro, deşi Statele Unite au spus că este incorect. ICBM-urile sunt definite ca având o rază de acţiune mai mare de 5.500 km.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atras atenţia că acest atac rus cu un nou tip de rachetă balistică a fost o "escaladare clară şi severă" şi a cerut condamnarea la nivel mondial.
RS-26 este o rachetă balistică mobilă cu combustibil solid, care a intrat în dezvoltare în 2008.
Reamintim că Statele Unite s-au retras oficial în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat cu Rusia în 1987, acuzând Moscova că încalcă acordul, o acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o. SUA au declarat la acea vreme că Rusia dezvoltă o rachetă de croazieră lansată de pe lansatoare terestre (cunoscută ca 9M729 în Rusia) care era diferită de RS-26.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci