Ce gust va avea cafeaua pe care o vom bea în viitor

Fotografie de la Chevanon Photography/ Pexels
Fotografie de la Chevanon Photography/ Pexels

Vești proaste vin de pe plantațiile din Africa de Vest pentru boabele prețioase a unei băuturi care s-a răspândit în mod fascinant de rapid în ultimii ani.

Consumatorii de cafea riscă să găsească în curând o aromă foarte diferită în ceașcă față de cea gustată în mod obișnuit, până acum. Arabica, cel mai răspândit tip de boabe de cafea, este prea afectat de schimbările climatice și deja nu poate satisface cererea globală. Locul ei ar putea fi preluat de ”Liberica”, o plantă cu un bob mai greu de lucrat, dar care pare să se adapteze mai bine la climatul cald.

În Kenia, una dintre principalele țări producătoare de cafea din lume, mulți fermieri renunță la cultivarea de noi culturi de arabica pentru că sunt convinși că răsadurile vor muri. ”Avem un sezon uscat lung. Ne-am obișnuit cu două sezoane ploioase, ploile scurte și ploile lungi. Momentan, nu se știe când vor veni ploile scurte”, a declarat Kinuya, potrivit Agrifood. ”Temperaturile mai ridicate atrag mai mulți dăunători și boli, crescând costul protejării produselor”, a explicat producătorul. Situația acestei mici companii dă o idee despre riscurile care ar putea copleși întreaga industrie a cafelei.

În ultimii doi ani, producția de cafea arabica nu a reușit să răspundă cererii din cauza sensibilității sale deosebite la temperaturi și umiditate. Una dintre soluții ar putea veni de la o altă specie, cunoscută sub numele de Liberica.

Ce este cafeaua ”liberica”

Răspândită inițial în Liberia, de la care își ia numele, planta a fost importată în Indonezia pentru a înlocui copacii de arabica uciși de boala ruginii cafelei la sfârșitul secolului al XIX-lea. 

Boabele sale sunt aproape de două ori mai mari decât cele de arabica, având o lungime de aproximativ un centimetru. Cu toate acestea, sunt mai dificil atât de recoltat, cât și de prelucrat din cauza coajei groase și a pulpei dure. De asemenea, producătorii de cafea sunt descurajați să investească în ea datorită unui gust mai puțin plăcut, fiind mai amar.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii își concentrează experimentele pe o subspecie de liberica cu un bob mai mic, cunoscută sub numele de Excelsa.

Cert este că în viitor, din cauza secetei, cafeaua noastră ar putea fi mult mai amară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel