Ce i-ar putea ajuta pe românii plecați să păstreze cel mai bine valorile culturale românești. Ce dorințe au românii din Diaspora. Iată rezultatele sondajului ARGUMENT.
Institutul ARGUMENT a realizat o cercetare în ceea ce privește strict legăturile cu România și cu valorile culturale românești
Sociologul Mădălina Hideg susține că "acestea sunt sau nu sunt. Românii spun că nu se pot educa, cel puțin nu pentru populația majoră care este plecată din țară și a trăit o parte din viața de adult în România".
"Am lansat și întrebarea directă legată de ce i-ar putea ajuta pe românii plecați să păstreze cel mai bine valorile culturale românești. Mulți au spus că obiceiurile și tradițiile românești sunt cele care i-ar putea ajuta pe cei plecați să aibă o legătură mai strânsă cu valorile culturale românești, apoi evenimente culturale, păstrarea legăturii cu prietenii, cu familie, vizite dese în România, o comunitate puternică, mai multă implicare din partea instituțiilor românești, activități religioase.
Cam acestea au fost mențiunile principale, însă 4 din 10 români nu și-au exprimat părerea cu privire la acest aspect. Efectiv nu au știut ce anume să menționeze, să spună.
Foarte multe activități sunt coagulate în jurul Bisericii. Unul dintre respondenți spune că Biserica este locul în care am văzut tradiții despre care nu știam că există în România, asta datorită românilor care le-au pus în scenă.
De altfel, un respondent a încercat să definească ce înseamnă valori tradiționale, inclusiv prin valorile culinare românești. Dar în acest sens, totuși, oamenii se plâng că nu au la dispoziție magazine cu produse românești și ăsta e un alt mijloc prin care consideră că s-ar putea păstra legăturile mai strânse cu România.
Interesantă este și o altă abordare. Unii spun că ar putea să păstreze legătura cu România prin modul de a sărbători și asta nu se referă la petreceri, ci la sărbători în general, prin care românul să-și aducă aminte de ce este bine în viață, de ce este bine că este român și să aducă bucurie, pentru că oricum experiența emigrării în sine este destul de dificilă.
O altă propunere este înființarea unui centru de activități, în care românii să se întâlnească, să socializeze, să discute, să asculte muzică, să fie la curent cu ceea ce se întâmplă în țară și în care să-și aducă aminte de copilărie, respectiv să poată discuta de evenimente din trecutul lor", a explicat sociologul Mădălina Hideg, în cadrul evenimentului de tip Masă Rotundă, "Cultura de Acasă! Românii, încotro?", organizată de Institutul ARGUMENT și DCNEWS RESEARCH & DEVELOPMENT.
Potrivit rezultatelor, românii cred că i-ar putea ajuta:
- păstrarea obiceiurilor și a tradițiilor românești
- evenimente culturale (concerte, expoziții)
- păstrarea legăturii cu familia / prietenii
- vizite dese în România
- o comunitate puternică
- mai multă implicare din partea instituțiilor românești
- utilizarea limbii române
- activități religioase
- alte activități.
"De altfel, apropierea de România și de valorile sale culturale este mai mult o opțiune personală. Nimeni nu poate fi determinat din exterior să-și dorească această apropiere. Se poate veni doar în întâmpinarea acestei dorințe, dacă există.
Unul dintre respondenți spune, cumva metaforic, că românul trebuie să-și găsească rădăcinile în România, nu în Italia", a continuat sociologul.
"Altă modalitate este muzica românească, inclusiv cea populară. Mulți spun că ar dori să asigure muzică românească live și mai ales muzică populară, deși ei nu sunt neapărat iubitori ai muzicii populare în general, dar simt că așa ar putea veni România către ei.
Ar putea să se organizeze spectacole tradiționale. Ar putea să se organizeze concursuri de colinde, de tradiții între membrii comunității de români care provin din diverse zone ale țării", a mai spus Mădălina Hideg.
"De exemplu, păstrarea tradițiilor ar fi de natură să întărească legăturile cu România, dar nu au nevoie neapărat de festivaluri pentru asta.
Contează foarte mult ce au văzut în familie cât timp au stat acasă. Una dintre respondente spune că aceste tradiții au rămas în minte, în suflet și în inimă.
În ceea ce privește legăturile dintre românii plecați în străinătate și valorile culturale românești, mulți spun că legăturile se pot întări prin vizite cât mai dese în România. Asta mult mai mult decât prin evenimente organizate pentru români în țările în care se află", a mai spus sociologul Mădălina Hideg.
"Târgurile românești sunt o altă variantă de păstrare a acestor legături, dar unii consideră că aceasta nu este neapărat o variantă bună, pentru că sunt prost organizate.
Un interlocutor din Italia spune că au fost câteva tentative proste de târguri românești la Roma care nu au făcut nimic, care au fost la suprapreț și nu reprezentau neapărat specificul românesc.
Prin mâncare, spun unii interlocutori să s-ar putea păstra aceste legături", a spus Mădălina Hideg.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci