Cu ocazia Zilei Europene a Ex-fumătorilor, Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat din Institutul „Marius Nasta” a prezentat rezultatele Programului StopFumat derulat în Institut în anul 2012.
Din 724 persoane care s-au adresat Centrului pentru a primi sprijin, 647 (reprezentând 89,3%) au primit tratament medicamentos (Champix sau Zyban).
La 3 luni de la intrarea în program:
- 376 erau nefumători (58,1%), în condiţiile în care 104 (16%) nu au putut fi evaluaţi (nr. de telefon schimbat sau greşit, nu au răspuns, etc).
- Din cele 167 de persoane care erau fumătoare la 3 luni, 48% nu şi-au luat corect tratamentul (fie au întrerupt precoce fie nici măcar nu au început tratamentul, cel mai frecvent din cauza informaţiilor eronate obţinute de pe internet). Restul au declarat că fie nu erau destul de motivaţi, fie nu şi-au ales bine momentul, fie au redus numărul de ţigări şi s-au mulţumit cu această reuşită, fie nu au comunicat motivul.
- Proporţia femei/ bărbaţi a fost egală în grupul celor care nu mai fumau, în schimb mai mulţi bărbaţi au abandonat tratamentul şi au re-început fumatul (53% dintre cei care au continuat fumatul erau bărbaţi).
La 6 luni de la intrarea în program:
- 261 erau în continuare nefumători (69,4%)
- 115 au reluat fumatul. Majoritatea au declarat că au reluat fumatul într-o conjunctură socială („am fost la un club şi am fumat doar o ţigară; apoi am ajuns din nou la 1 pachet”)
Dacă luăm în calcul doar fumătorii care s-au adresat programului cu intenţia de a renunţa complet la tutun şi de a urma tratamentul conform recomandărilor (543 persoane), atunci rata de succes la 3 luni a fost de 69,3% iar la 6 luni de 48%. Motivul reluării fumatului este exclusiv de natură psihologică, ceea ce subliniază importanţa consilierii psihologice acordată de un psiholog cu pregătire în domeniul tabagismului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu