EXCLUSIV  Ce îi lipsește școlii românești de fapt. Prof. univ. dr. Dumitru Borțun: Intrați pe un grup de părinți să vedeți cum vorbesc despre profesori / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun, Președintele Juriului de Onoare al Asociației Române de Relații Publice, a fost invitat la emisiunea „DC Edu”, de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici, unde a vorbit despre criza a profesiei didactice.
 

Întrebat dacă există o criză a profesiei didactice, prof. univ. dr. Dumitru Borțun a răspuns afirmativ, subliniind că problema începe cu salariile mici care afectează statutul social și prestigiul profesorilor. Sorin Ivan a adăugat că profesorii cu salarii mici nu sunt respectați și că se confruntă cu presiuni din toate direcțiile.  Prof. univ. dr. Dumitru Borțun a menționat că atât Ministerul, direcțiunea școlii, părinții, cât și elevii contribuie la această presiune, iar părinții, ignorând expertiza pedagogică, cred că știu mai bine decât profesorii. 

„Vorbim de o criză a profesiei didactice?”, a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.

„Da, profundă. De la salariu ar începe o repoziționare socială, un alt statut, un alt prestigiu. Deci dacă profesorul nu are cel puțin leafa unui general, nu rezolvi problema pentru că așa e la români. E ministru, e general, e cineva. Dacă e un profesoraș nu-l interesează.", a spus prof. univ. dr. Dumitru Borțun.

„Dacă are 3000 de lei pe lună, elevii îl disprețuiesc că au bani mai mulți decât el, iar el e la intersecția tuturor presiunilor, și din interior, și din exterior.”, a spus Sorin Ivan. 

„Și Ministerul, și direcțiunea școlii, și părinții, și elevii. Acasă, elevilor li se spune: „Tu faci ca mine, nu ce zice ratatul ăla de la școală.” În ignoranța lor pedagogică se cred experți în copilul lor fiindcă e al lor.”,a spus prof. univ. dr. Dumitru Borțun.

 

2. -imagine fara descriere- (dumitru-bortun-2_16226600.jpg)

 

Cum putem stopa aceste lucruri

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun susține că este necesară o abordare fermă în conducerea educației, sugerând că adevărul nu se supune votului și că democrația trebuie limitată pentru a implementa o conducere științifică. El propune crearea unei "școli a părinților" în fiecare instituție de învățământ, care să educe părinții despre limitele rolului lor în procesul educațional. De asemenea, profesorul a subliniat că educația trebuie să fie bazată pe metode științifice și că părinții trebuie să urmeze indicațiile specialiștilor în educație.

„Nu ai cum să oprești, decât venind la putere cu fermitate. Asta înseamnă că nu întrebi pe toată lumea, fiindcă adevărul nu se supune la vot. Unde începe conducerea științifică, se oprește democrația. Deci o autoritatea morală, cognitivă, care vine și face un proiect în care se spune: Obligatoriu școala părinților. Fiecare școală să aibă pe lângă școala propriu-zisă cu copii, școala părinților.”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Borțun

„Care să le spună: „Rolul vostru încetează aici”, a spus Sorin Ivan. 

„Da! Faceți ce vă spunem noi! Dacă nu, luați-i și spălați-vă pe cap cu ei, îi educați singuri acasă. Noi îi educăm după o metodă științifică bazată pe științele educației și așa mai departe. Deci, mai întâi această punere la punct a ignorantului care se crede buricul pământului și le știe pe toate.", a spus prof. univ. dr. Dumitru Borțun. 

 

Profesorul trebuie să aibă locul central, nu elevul 

Prof. univ. dr. Dumitru Borțun a criticat această abordare comercială, subliniind că în educație, sarcinile trebuie definite de profesori, nu de părinți sau elevi. El a argumentat că profesorii ar trebui să fie centrali în procesul educațional, nu elevii, pentru a se asigura că aceștia învață să gândească corect, nu doar să se simtă bine la școală. 

„Intrați pe un grup de părinți să vedeți cum vorbesc între ei despre profesori. Te îngrozeşti și îți dai seama care e viitorul nației ăsteia când îi auzi pe părinți ce vorbesc.”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Borțun

„Sunt în grup și știu. Te îngrozeşti. Școala ascultă de ei dintr-un fel de populism, ca să nu supere pe nimeni, ca să meargă lucrurile așa la limită.”, a spus Sorin Ivan.

„Da, și dintr-o abordare de tip comercial care duce la un fel de marketing: clientul nostru, stăpânul nostru, ceea ce este greșit pentru că ești în educație și aici educatorul definește sarcinile educației, nu educatul.

Profesorul trebuie să aibă locul central, nu cum s-a spus, centrarea pe elev, că centrarea pe elev se duce la un fel de fiecare face ce vrea și ce-i place. Să se simtă bine elevul, parcă de aia trebuie să vină la școală, ca să se simtă bine. (...) Copilul ăla trebuie să învețe să gândească corect, nu cum îi place lui.”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Borțun la emisiunea „DC Edu", de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel