Ce impact a avut plafonarea prețurilor la energie și alimente - Studiu

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află ce impact au avut măsurile de plafonare a prețurilor la energie și alimente, potrivit unui studiu realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung.

Creșterea puternică a prețurilor de consum din ultimii ani a dus la adoptarea unor măsuri de reglementare a prețurilor la energie și la alimente, măsuri menite să limiteze impactul negativ al inflației asupra veniturilor și nivelului de trai al populației. 

Plafonarea prețurilor la energie

„Pentru a estima cum ar fi arătat coșul de consum în absența OUG 27/2022, vom folosi date furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)7. Conform ANRE, pentru un apartament de trei camere (cel inclus în coș), factura la gaze naturale ar fi fost de 2,47 ori mai mare în cazul neplafonării prețului față de cazul real; la electricitate, costul lunar ar fi fost de 3,38 ori mai mare.

Impactul asupra coșului de consum pentru un trai minim decent (decembrie 2023) ar fi fost semnificativ, capitolul cheltuieli cu locuința crescând cu 963 de lei (+126,2%): în loc de 762 de lei în medie pe lună, familia de referință ar fi trebuit să aibă 1.726 de lei la dispoziție pentru cheltuielile cu locuința, a căror pondere în coș ar fi crescut de la 7,5% la 15,4%. Valoarea totală a coșului ar fi crescut cu 10,4%, odată cu cheltuielile cu locuința crescând și necesarul pentru fondul de economii (calculat în baza valorii însumate a celorlalte capitole)”, se arată în studiul realizat de fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Captură de ecran / Foto: Studiu Friedrich-Ebert-Stiftung

Plafonarea prețurilor la alimente

„Dacă în privința energiei lucrurile sunt clare, în ce privește reglementările prețurilor la alimente situația este mai dificil de analizat. Piața alimentelor nu este monitorizată ca cea a energiei și nu avem o instituție echivalentă ANRE care să ofere date centralizate și oficiale privind impactul reglementării prețurilor. De asemenea, modalitatea de reglementare a prețurilor (limitarea adaosului comercial la procesatori, distribuitori și comercianți în cazul alimentelor versus plafonarea efectivă a prețurilor de consum în cazul energiei) face mult mai dificilă orice comparație între prețurile reale și prețurile potențiale, nereglementate.

Tabelul 3 arată evoluția prețurilor medii în marile lanțuri de magazine la produsele alimentare reglementate începând cu sfârșitul lui iulie 2023. Observăm o scădere a prețurilor la aproape toate produsele, cu excepția ardeilor Bianca, castraveților, merelor roșii (pentru perioada iunie-decembrie) și a ouălor și usturoiului (pentru perioada septembrie-decembrie).

Din motivele expuse în paragraful anterior, este practic imposibil să spunem în ce măsură plafonările de adaos comercial au contribuit la aceste evoluții per ansamblu pozitive (în sensul reducerii prețurilor la alimente)”, mai este menționat în studiu.

Captură de ecran / Foto: Studiu Friedrich-Ebert-Stiftung

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel