Un nou studiu condus de un cercetător de la Wharton School, Universitatea din Pennsylvania, a evidențiat o legătură din ce în ce mai mare între bani și fericire.
Matt Killingsworth, un cercetător care monitorizează nivelurile fericirii printr-un proiect desfășurat pe scară largă, trackyourhappiness.org, a sondat 33.269 de adulți angajați din SUA, cu vârste între 18 și 65 de ani, având venituri anuale de cel puțin 10.000 de dolari. Participanții au răspuns la întrebări, încercând să-și plaseze răspunsurile pe o scară numită "satisfacția vieții", potrivit The Guardian.
Killingsworth a utilizat, de asemenea, date de la milionari (persoane cu o avere netă medie între 3 și 7,9 milioane de dolari), informații care sunt deseori dificil de obținut. "Poate că persoanele bogate nu sunt înclinate să își petreacă timpul liber răspunzând la sondaje", a menționat studiul intitulat Money and Happiness: Extended Evidence Against Satiation, care este publicat în regim propriu și nu a fost evaluat de colegi.
Datele au arătat că diferența de mulțumire interioară dintre participanții bogați și cei cu venituri medii era mai mare decât cea dintre participanții cu venituri medii și cei cu venituri mici.
Studiul său a mai constatat că indivizii bogați erau "substanțial și statistic semnificativ mai fericiți decât persoanele care câștigă peste 500.000 de dolari pe an".
Killingsworth a declarat pentru The Guardian că a fost surprins de cât de mare este diferența generală de fericire între persoanele bogate și cele cu venituri mici.
"Banii sunt doar unul dintre multele lucruri care contează pentru atingerea fericirii, însă o mică diferență de venit tinde să fie asociată cu diferențe destul de mici între fericirea oamenilor", a spus Killingsworth. "Dar dacă diferențele de venit/avere sunt foarte mari, diferențele de fericire pot fi, de asemenea, mari", a mai spus acesta.
Aceste constatări sunt contrare unui studiu amplu din 2010 care a arătat că fericirea crește odată cu venitul, dar se stabilizează la aproximativ 75.000 de dolari. De ce ar putea fi oamenii bogați mai fericiți? Răspunsul poate părea evident, dar Killingsworth a spus că este "psihologic mai profund decât simpla achiziționare de mai multe lucruri".
Killingsworth a conchis că interesul său pentru studierea fericirii provine din dorința de a înțelege cum ar putea să-și facă viața mai bună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News