Ți-a zis cineva „ai glagore!” și nu știi ce înseamnă?
Când îți spune cineva așa ceva, înseamnă că „ai minte, că ești isteţ”. Conform dicționarului limbii române, glagore înseamnă minte sau pricepere. Expresia „A (nu) avea glagore în cap” înseamnă a (nu) putea pătrunde cu mintea; a (nu) pricepe.
Mariana Badea, profesoara de limba și literatura română, a explicat diferența dintre prepozițiile „din” și „dintre”.
„Prepoziţiile DIN şi DINTRE au sensuri variate, în funcţie de exprimarea raporturilor sintactice de dependenţă între părţile unei propoziţii. În cazul de faţă, mă voi referi strict la sensul partitiv, comun celor două prepoziţii, exprimând ideea de parte dintr-un întreg sau întregul din care s-a luat o parte.
Reducând explicaţiile la folosirea uzuală a acestor prepoziţii, se poate afirma că prepoziţia dintre se foloseşte cu pluralul substantivelor/ pronumelor/ numeralelor, pe când prepoziţia din precedă cuvinte la singular cu sens colectiv.
Câteva exemple:
Corina este cea mai inteligentă dintre elevi./ Corina este cea mai inteligentă din clasă.
El este cel mai cinstit dintre parlamentari./ El este cel mai cinstit din Parlament.
Relaţia dintre noi este amicală.
Mi s-a părut cel mai prost dintre toţi.
Dintre cei doi, Mihai este mai talentat”, a explicat profesoara pe site-ul său Mariana-Badea.ro.
Așadar corect este „El e cel mai cinstit dintre parlamentari”, varianta greșită fiind „El este cel mai cinstit din parlamentari”.
Cacofonia nu este doar atunci când avem repetată silaba „ca”, drept exemplu: „ca casca să îmi vină perfect, trebuie să cumpăr o măsură mai mare”.
Cacofonia este o asociere neplăcută de sunete și nu apare doar atunci când se repetă silaba „ca”. Cuvântul „cacofonie” provine din două cuvinte de origine greacă: „kakos” (urât, rău) şi „phone” (sunet), adică „sunet urât, rău”, adică sonoritate care deranjează.
Cacofonia este o sonoritate supărătoare a unor silabe alăturate, de multe ori cu tentă vulgară. Utilizarea virgulei între cele două silabe nu este recomandabilă, pentru că sunetele respective rămân alăturate în continuare. Evitarea cacofoniei se face prin intermediul câtorva părți de vorbire, cum ar fi: decât, drept, faptul că, asemenea, întrucât (în loc de pentru că), articole proclitice (un, unui, o, unei, unor) sau reformulând enunțul, a explicat profesoara Mariana Badea în cartea sa „Limba română. Gramatica pentru elevi”.
Cele mai frecvente cacofonii sunt: la/la, sa/sa, ca/ca, ca/ce(ci), că/ca, cu/co, că/cu, cu/ru, pul/a.
De exemplu:
Astăzi facem ora de chimie la laborator. Corect este: În laborator.
Aceasta este o politică care enervează electoratul. Corect este: Această politică enervează electoratul.
Cu timpul a înțeles toate problemele. Corect este: În timp, a înțeles toate problemele.
Ca consilier are noi responsabilități. Corect este: În calitate de consilier are noi responsabilități.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News