Te-ai întrebat vreodată ce reprezintă anumite litere scrise pe buletinul de identitate? Iată de ce unii au trecut S.P.C.E.P. iar alții S.P.C.L.E.P. sau S.P.C.J.E.P.
În timp, buletinul românilor s-a schimbat foarte mult, mai ales din punct de vedere al aspectului. Pe vremea comunismului acesta arăta total diferit, sub forma unui carnet cu file, ultimele din ele destinate ștampilelor de la vot, grupei de sânge și vizelor din alte țări.
Cu toate că cele mai importante date sunt CNP-ul și seria, în subsolul buletinului sunt trecute și alte informații, cum ar fi instituția emițătoare: „Emisă de … SPCEP/SPCLEP”
În funcție de reședința fiecărui cetățean din România, abrevierea poate fi diferită. SPCEP, SPCLEP sau SPCJEP se află pe toate buletinele din țară.
Potrivit autorităților, cele trei abrevieri înseamnă:
SPCEP este prescurtarea pentru Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor
SPCLEP înseamnă Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor
SPCJEP înseamnă Serviciul Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor
Într-un interviu pentru HuffPost, Karolina Turowska, un expert în fotografie biometrică tip pentru pașapoarte, buletin, diplome a declarat: „Fotografiile cu expresii exagerate pot face mai dificilă identificarea titularului pașaportului în aeroporturi și la alte controale de frontieră sau puncte de control la frontieră".
În concluzie, programele software detectează greu sau uneori deloc oamenii dacă au expresii faciale diferite de cele standard. „Algoritmii nu funcționează așa cum o facem noi. Pentru a compara o față 3D cu o fotografie de pașaport 2D, ei trebuie să identifice și să măsoare trăsăturile faciale ale utilizatorilor. Aceasta include distanța dintre pupile, urechi, nas și gură, lățimea gurii și a ochilor și multe altele. Zâmbetul poate îngreuna lucrurile, deoarece modifică proporțiile faciale”, a mai adăugat femeia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News