EXCLUSIV  Ce înseamnă deficitul de 8,6% în 2020? Câciu, ÎNGRIJORARE. Scenariu crunt despre ce urmează

Economistul Adrian Câciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care este impactul deficitului URIAŞ anunţat de ministrul Florin Cîţu în economia României. 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că România va înregistra în 2020 un deficit bugetar de 8,6%. 

"Este enorm deficitul, având în vedere că oricum nu dă cei 10 miliarde la pensii, pentru că probabil va creşte punctul de pensie la 1440 lei. Plecând de la premisa că se măresc pensiile cu doar 14 la sută, rămân un disponibil de 6,5 miliarde de lei din bugetul de pensii. Automat, acel disponibil ar fi trebuit dat în alte zone pe care vrei să le suplimentezi de acum, indiferent care erau. Numai de acolo reuşeam să nu majorăm deficitul. Apoi, să nu uităm că bugetul de stat a fost construit pe o serie de programe care vin din programul de guvernare al PNL. Acel program de guvernare nu a mai fost pus în aplicare în totalitate. Cel puţin 40 la sută din el nu s-a mai aplicat, pentru că a intervenit pandemia, când s-au aplicat măsuri one-off, cum spunem noi, economiştii. Adică măsuri cu impact pe termen scurt, care au fost destinate să stopeze declinul economic. Asta înseamnă că aveai 30 de miliarde de lei la buget care puteau fi relocaţi, din programe care anul ăsta nu se vor mai realiza. Practic, dl Cîţu ce a făcut? A adăugat la deficitul existent de 6,7 la sută impactul unor măsuri. Despăgubirile din agricultură, kurzarbeit - munca flexibilă şi sprijinul pentru zilieri şi sezonieri, banii din sănătate, etc. Doar a adăugat. A făcut ce face orice contabil, nu a acţionat ca un economist.", a declarat Adrian Câciu în exclusivitat pentru DC NEWS. 

Alarmă pentru români. Urmează tăieri 

"Şi vă spun unde este marea problemă. Problema este că suntem în procedură de deficit excesiv. Adică în anii următori, deficitul trebuie redus către trei la sută. Conform normelor europene, ai la dispoziţie doi ani pentru a reduce deficitul. Deci dacă noi acum avem 8,6 la sută, cum a spus el, până în 2022 trebuie să ajungem la 3 la sută. Ce înseamnă asta? Că trebuie reduse drastic cheltuielile, deci austeritate. Întrebarea este, de unde vei tăia? Pentru că nu vei tăia de la investiţii şi nici din susţinerea proiectelor din fonduri europene. Deci probabil se va tăia din cheltuielile sociale, din salarii. Nu ştim! Asta mă îngrijorează, pentru că vine iar o perioadă de restructurări şi tăieri. De asta nu e bine să faci deficit mare.", a avertizat economistul. 

”Se scumpesc banii”

"Mai e o chestie. Prea uşor se renunţă la veniturile statului. Cred că nimeni nu poate spune acum că Guvernul nu a dat ajutoare companiilor, indiferent de formă. Dacă te ajut, începe şi tu să plăteşti taxe. Această tăiere de venituri, de 31 de miliarde, pe care a anunţat-o Florin Cîţu, mi se pare mult prea mare pentru ce e nevoie în buget la momentul ăsta. 

Nu în ultimul rând, o creştere de deficit înseamnă împrumuturi mai multe, o nevoie de finanţare mai mare. Dacă aveam 6,7 la sută deficit, cu un necesar de 129 miliarde ca împrumut, evident că la 8,6 la sută deficit, vom avea nevoie de 140 de miliarde de lei ca finanţare. Asta ce înseamnă? Se vor scoate bani din piaţa privată. Când se întâmplă asta, înseamnă că iei bani de la mediul economic. Acei bani din bănci erau destinaţi ori creditelor pentru cetăţeni, ori pentru companii. Asta înseamnă că se scumpesc banii. Cei care rămân devin rar şi scumpi. Sunt efecte în lanţ. Cred că ar fi trebuit mai multă prudenţă.", a conchis Adrian Câciu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel