Ce înseamnă legea SOPA. De ce riscăm să se închidă Wikipedia şi Google

Wikipedia, Google și alte câteva companii și site-uri protestează împotriva SOPA (Stop Online Piracy Act). Deși Internetul românesc e împânzit cu astfel de vești, nimeni nu explică în mod direct ce înseamnă SOPA și ce va face, dacă va trece. Situația este mult mai rea decât ar putea-o considera cei "contra" pirateriei.

Autor: Răzvan Băltărețu

Legea SOPA, Stop Online Piracy Act, sopa bill, cenzura internetuluiSOPA este un proiect de lege depus în pe 26 octombrie în Camera Reprezentantilor a SUA. Prin legea SOPA, dacă va fi adoptată, orice site care deține un material aflat sub drepturi de autor ar putea fi imediat restricționat pe întreg teritoriul SUA. Ăsta e cadrul general. Dar prin acel "orice" se înțelege, în lege, că absolut orice mic amănunt poate fi folosit pentru cenzură. Dacă îți filmezi copilul când ți se pare ție amuzant, îl pui pe YouTube și pe fundal se aude o melodie din casa vecinului, cel cu drepturi de autor pentru melodie poate cere închiderea site-ului YouTube.

Legea extinde capacitatea legii actuale și deținătorilor drepturilor de autor în combaterea traficului online care li s-ar părea piratate. De asemenea, oferă imunitate către furnizorii de internet sau companiile de găzduire online care pot să ia in mod voluntar măsuri împotriva acelor site-uri. Adică dacă unei companii ipotetice, să zicem Lomtelecom nu-i convine că i-ai folosit jingle-ul pentru a-ți promova tu ceva și ai făcut asta într-un videoclip pe Facebook, poate acționa împotriva site-ului. Poate să blocheze ce site vrea, dacă i se pare că nu face trimiteri către surse legitime și "curate".

În susținerea legii veniseră și EA, Nintendo și Sony. Acestea trei se tot luptă cu pirateria jocurilor produse, prima pentru PC-uri, iar celelalte două pentru consolele lor. Dar la amenințarea celor de la Anonymous potrivit cărora le-ar distruge rețelele de servere, aceștia au abandonat susținerea legii.

SOPA ar însemna și ca site-urile să se auto-cenzureze de teamă să nu fie închise. Astfel, libertatea de exprimare ar fi surprimată de două ori. Și se poate merge cu raționamentul mai departe. Dacă într-o poză de la niște proteste stradale apare o marcă anume, pentru care există drepturi de autor, compania poate acționa după cum am spus mai sus. Legea permite această absurditate. Poate că nimeni nu ar face-o chiar la acest nivel, dar vorbim de americani, nu se știe niciodată.

Desigur, legea este la nivel de SUA, iar România, din fericire, este în Europa și în U.E., organ legiuitor care are niște oameni mai competenți decât cei americani și alte set de norme. Însă, majoritatea site-urilor către care ar fi orientată legea sunt în SUA: Facebook, YouTube, Reddit, Twitter etc.

Citește și:

Wikipedia îşi încetează activitatea pentru 24 de ore. Vezi aici de ce

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel