Menstruația inversă se află printre cauzele apariției endometriozei.
Această teorie a fost propusă de către Dr. John Sampson în anii 1920. El a presupus că țesutul menstrual curge înapoi prin trompele uterine (ceea ce se numește ”menstruație retrogadă” și se depozitează pe organele din zona pelvină, unde se depune și crește.
Cu toate acestea, există puține dovezi că celulele endometriale pot, de fapt, să se atașeze pe organele din zona pelvină și să crească. Ani mai târziu, cercetătorii au descoperit că 90% dintre femei au ”menstuație retrogradă”. Însă deoarece majoritatea femeilor nu dezvoltă această boală, unii doctori au ajuns la concluzia că altceva ar putea fi factorul declanșator al endometriozei (poate fi vorba despe o problemă a sistemului imunitar sau o disfuncție hormonală).
Teoria ”Menstuației Retrograde” nu explică nici cum de este posibil ca endometrioza să apară la femeile care au avut histerectomie sau care au avut o intervenție de ligaturare a trompelor. Și nici cum de în unele cazuri rare, endometrioza s-a dezvoltat la bărbații care au făcut tratament cu estrogen în urma unei intervenții de prostată, conform endometrioza.ro.
Din păcate, niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedită în totalitate și nici nu explică cu exactitate toate mecanismele asociate cu dezvoltarea acestei boli. În consecintă, cauza endometriozei rămâne necunoscută.
Majoritatea oamenilor de știință care lucrează în domeniul endometriozei sunt de acord, totuși că endometrioza este accentuată –putem spune chiar exacerbată‒ de estrogen. În felul acesta, multe dintre tratamentele actuale pentru endometrioză încearcă să reducă producția de estrogen din corpul femeilor afectate, pentru a o putea elibera de simptomele acestei boli.
În momentul de față nu există niciun tratament cunoscut care să vindece complet endometrioza.
Mai multe teorii au devenit mai cunoscute și mai acceptate în ultima perioadă, iar realitatea este că poate fi o combinație de factori care determină dezvoltarea endometriozei la unele femei.
Endometrioza este o afecțiune caracterizată prin prezența țesutului endometrial (stratul care căptușește în interior uterul), în afara cavitații uterine, în alte zone anatomice. Prin urmare, asemănător sângerării menstruale, poate să apară și sângerarea țesutului situat anormal, cu iritația țesuturilor din jur, inflamație, crearea de aderențe între țesuturile și organele din zona respectivă, cu deformarea acestora și cicatrizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu